60 κρατούμενοι έκαναν απεργία πείνας στο ΠΡΟΚΕΚΑ της Μόριας

60 κρατούμενοι του Προαναχωρησιακού Κέντρου της Μόριας ξεκίνησαν απεργία πείνας ενάντια στην αυθαίρετη κράτησή τους. Η απεργία πείνας έληξε στις 8 Απρίλη μετά από αστυνομική βία όπως καταγγέλλεται

9 Απριλίου 2020

Πηγή stonisi

Ανθή Παζιάνου

Ενάντια στην κράτησή τους, σύμφωνα με πηγές της Αστυνομίας προχώρησαν σε διήμερη απεργία πείνας 60 κρατούμενοι του Προαναχωρησιακού Κέντρου της Μόριας (ΠΡΟΚΕΚΑ), η οποία έληξε χτες- αρνούμενοι το συσσίτιό τους, ενώ κάποιοι εξ αυτών είχαν ράψει το στόμα τους, και στο σύνολό τους ζητούσαν να αφεθούν ελεύθεροι.

Περίπου 186 άτομα κρατούνται στο ΠΡΟΚΕΚΑ, όχι λόγω παραβατικότητας, αλλά επειδή πρόκειται να επιστρέψουν στην Τουρκία. «Βρίσκονται σε διοικητική κράτηση χωρίς να έχουν διαπράξει κανένα έγκλημα. Έχουν συλληφθεί μόνο λόγω του στάτους τους/της ιδιότητάς τους ως μετανάστες. Πολλοί από αυτούς κρατούνται μόνο λόγω της εθνικοτητάς τους, καθώς προέρχονται από χώρες από τις οποίες στατιστικά αναγνωρίζονται ως πρόσφυγες λιγότεροι του 25%  του ποσοστου των ανθρώπων που προέρχονται από εκεί  Τα αιτήματα ασύλου πολλών από αυτούς απορρίπτονται χωρίς να περάσουν καν από συνέντευξη για το άσυλο με υποτιθέμενη αιτία την “άρνηση συνεργασίας”, μόνο κι μόνο επειδή δε βρέθηκε κατάλληλη διερμηνεία. Στο ΠΡΟ.ΚΕ.ΚΑ κρατούνται επίσης όσα άτομα παρέβησαν το γεωγραφικό περιορισμό των νησιών, όσα έχουν λάβει δεύτερη απορριπτική απόφαση στο αίτημα ασύλου τους και επίκειται η απέλασή τους στην Τουρκία, καθώς και όσα έχουν συναινέσει στον οικειοθελή επαναπατρισμό, παρά το γεγονός ότι δεν υπάρχουν κανονισμένες απελάσεις στο προσεχές μέλλον» αναφέρει η οργάνωση Deportation Monitoring Aegean.

Για περισσότερες πληροφορίες ενημερώσου (στα αγγλικά) από τη σελίδα της οργάνωσης Deportation Monitoring Aegean. Σύμφωνα με καταγγελίες που διαβάζουμε στο σχετική αναφορά με ημερομηνία 10 Απριλίου, η απεργία πείνας έληξε μετά από βίαιη παρέμβαση της αστυνομίας.