Δεν υπάρχει κανείς που να μην γνωρίζει ότι οι συνθήκες κράτησης στις φυλακές της χώρας όπου στοιβάζονται γυναίκες, άντρες, παιδιά, ηλικιωμένοι, είναι απάνθρωπες. Κι όχι μόνο λόγω του συνωστισμού αλλά και της έλλειψης υγιεινής και καθαριότητας και της εξευτελιστική μεταχείρισης των κρατουμένων. Αλλά δεν μπορούμε να κάνουμε ότι δεν το ξέρουμε πια.

Τον θάνατο της Αζιζέλ Ντενίρογλου, 38 ετών, στις φυλακές του Ελαιώνα της Θήβας που πέθανε αβοήθητη παρόλα τα προβλήματα υγείας που αντιμετώπιζε, ακολούθησαν ταραχές των κρατούμενων που αντιμετωπίστηκαν με καταστολή.

Απαιτούμε να ληφθούν άμεσα μέτρα για την προστασία όσων είναι στις φυλακές, κι όχι ενάντια στην ελευθερία τους! Διαφορετικά θα έχει κόστος σε ανθρώπινες ζωές, όχι μόνο των φυλακισμένων, αλλά και των δικών τους ανθρώπων. Ζητάμε:

  • αμεση αποσυμφόρηση των φυλακών μέσα από αποφυλακίσεις, διακοπή προσωρινής κράτησης κα.
  •  άμεση απολύμανση και καθαριότητα των χώρων κράτησης, παροχές σε γάντια μασκες και αντισηπτικά
  • άμεση και αναλυτική ενημέρωση των κρατουμένων για τον κορονοϊό
  • προτεραιτότητα στην εξέταση κρατουμένων και φυλάκων

Ενημερώσου για το θέμα

Απεργία Πείνας από τον κρατούμενο Β.Δημάκη

Ο Β.Δημάκης προχωρά σε απεργία πείνας μετά την εκδικητική μεταγωγή του στα Γρεβενά μακρία από την Νομική Αθηνών όπου σπουδάζει.

Άλλοι δυο νεκροί στις υπερπλήρεις φυλακές

Δυο νέοι θάνατοι στις φυλακές Κορυδαλλού και Μαλανδρίνου που δεν ανακοινώθηκαν από κανένα μέσο. Στις εκκλήσεις για προστασία των κρατουμένων η κυβέρνηση απαντάει με καταστολή και πλήρη στέρηση των δικαιωμάτων τους.

Ανταπόκριση από συλλογή ειδών για τις φυλακισμένες στα κρατητήρια της Πέτρου Ράλλη

Την Πέμπτη 16.4 οργανώθηκαν σε πολλά μέρη της Αθήνας συλλογές ειδών πρώτης ανάγκης για τις φυλακισμένες στα κρατητήρια της Πέτρου Ράλλη.

Κινητοποίηση στις Φυλακές Κορυδαλλού

Συμβολική κινητοποίηση έγινε την Τετάρτη 15.4 στην Δ πτέρυγα των Φυλακών Κορυδαλλού. Δείτε σχετικό video.

Συλλογή ειδών πρώτης ανάγκης- #LeaveNoOneBehind

Συγκεντρώνουμε είδη πρώτης ανάγκης για τις μετανάστριες φυλακισμένες στη Π. Ράλλη!

Ενημέρωση για τις φυλακές Λάρισας από κατάληψη Ντουγρού

Η κατάληψη Ντουγρού σε συνεργασία με τον αθλητικό αυτοοργανωμένο σύλλογο Μαρίνος Αντύπας, παρέδωσε 800 μάσκες στις φυλακές Λάρισας και στη συνέχεια πληροφορήθηκαν ότι η μάσκες δεν παραδόθηκαν στους κρατούμενους.

Επείγον να ληφθούν μέτρα προστασίας όσων βρίσκονται στις φυλακές

Ο δικηγορικός σύλλογος Αθηνών, η Διεθνής Αμνηστιά, η Πρωτοβουλία για τα δικαιώματα των κρατουμένων αλλά και η ΕυρωπαΪκή επιτροπή κατά των βασανιστηρίων καλούν τις ελληνικές αρχές να λάβουν μέτρα προστασίας των φυλακισμένων πριν να είναι αργά.

Άγριο ξυλοδαρμό καταγγέλλουν γυναίκες κρατούμενες στις φυλακές Θήβας

«Οι χθεσινοβραδινοί μαζικοί και ανελέητοι ξυλοδαρμοί από τα ΜΑΤ που μπούκαραν στην φυλακή, μέσα στα κελιά σέρνοντας και χτυπώντας άγρια τις γυναίκες, δεν έχουν προηγούμενο. Χτυπήθηκε ακόμα και επιληπτική γυναίκα με σφοδρότητα στο κεφάλι. Είναι προφανώς η απάντηση του υπουργείου και της φυλακής στα δίκαια αιτήματά τους».

Θάνατος κρατούμενης στις φυλακές Θήβας και εξέγερση

Το θάνατο 35 χρονης στις Φυλακές Θήβας ακολούθησε εξέγερση γυναικών κρατουμένων που ζητάνε τα αυτονόητα εδώ και καιρό

Συλλογή Ειδών Πρώτης Ανάγκης από Πρωτοβουλία Κατοίκων Εξαρχείων

Την Πέμπτη (5-8μμ) και το Σάββατο (1-3μμ) συλλογή ειδών πρώτης ανάγκης για κρατούμενες στην Πέτρου Ράλλη και γειτονιά Εξαρχείων, και το Σάββατο Καλάθι Αλληλεγγύης

Συλλογή ειδών ανάγκης για την Πέτρου Ράλλη στο παντωπολείο “Σβούρα”

Από Πέμπτη 9/4 εώς Σάββατο 11/4 και ώρες 12-4, η Σβούρα, το συνεργατικό παντωπολείο στα Εξάρχεια μαζεύει πράγματα για τις φυλακισμένες στην Πέτρου Ράλλη

Έκκληση αλληλεγγύης για κρατούμενες της Πέτρου Ράλλη

Μάζεμα αναγκαίων από το “Το σπίτι των γυναικών” για την ενίσχυση των κρατουμένων στα κρατητήρια αλλοδαπών της Πέρτου Ράλλη

Κινητοποίηση στις φυλακές της Λάρισας

Κρατούμενοι των φυλακών Λάρισας διεκδικούν τα προβλεπόμενα από το Σύνταγμα για αυτούς σε περίοδο πανδημίας, ξεκινώντας κλιμακούμενες κινητοποιήσεις από τις 30 Μαρτίου

Φωνές απόγνωσης μέσα από τις φυλακές

Κρατούμενοι από φυλακές στα Χανιά, στη Λάρισα, την Πάτρα και τον Κορυδαλλό περιγράφουν με απόγνωση τις άθλιες συνθήκες κράτησης στον καιρό της πανδημίας και την έλλειψη μέτρων πρόληψης, ενώ ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας κάνει έκκληση για το αντίθετο.

Ένωση Ελλήνων Ποινικολόγων και μητέρες ανήλικων κρατούμενων ζητούν αποσυμφόρηση φυλακών

Προτάσεις για μέτρα αποσυμφόρησης από την Ένωση Ποινικολόγων, και επιστολή από μητέρες κρατουμένων στις ασφυκτικά γεμάτες φυλακές Αυλώνα για τους κίνδυνους που διατρέχουν τα παιδιά τους αλλά και όλοι οι κρατούμενοι

Έκκληση από Γυναικείες Φυλακές Κορυδαλλού για άμεση αποσυμφόρηση

Γράμμα από γυναίκες κρατούμενες στον Κορυδαλλό που απαιτούν άμεση αποσυμφόρηση φυλακών, απολύμανση και μέτρα υγιεινής καθώς και ενημέρωσή τους σχετικά με την πανδημία.