Δελτίο τύπου Πρωτοβουλίας “Μένουμε Μαζί”

Η ψηφιακή μας πλατφόρμα έχει σκοπό να αποτελέσει έναν κόμβο συλλογής και διάδοσης πληροφοριών καθώς και παροχής ψηφιακών και άλλων εργαλείων που να υποστηρίζουν ιδέες και πρακτικές αλληλεγγύης και οργάνωσης από τα κάτω την περίοδο της πανδημίας.

Το δελτίο τύπου σε μορφή Word, Odt, PDF

Η ψηφιακή πλατφόρμα ‘Μένουμε Μαζί’ | menoumemazi.org έχει σκοπό να αποτελέσει έναν κόμβο συλλογής και διάδοσης πληροφοριών καθώς και παροχής ψηφιακών και άλλων εργαλείων που να υποστηρίζουν ιδέες και πρακτικές αλληλεγγύης και οργάνωσης από τα κάτω την περίοδο της πανδημίας. Αποτελεί μια αυτοοργανωμένη και αυτοχρηματοδοτούμενη προσπάθεια διαφορετικών ατόμων που σχετίζονται με τις νέες τεχνολογίες, την έρευνα και την συνεργατική οικονομία, και που ένιωσαν την ανάγκη να δράσουν συλλογικά.

Βασική αφετηρία της πλατφόρμας είναι να αναδείξει τρόπους μέσα από τους οποίους ενώ ‘μένουμε σπίτι’ ‘δε μένουμε μόνοι ή άπραγοι’.

Το σύνθημα ‘Κάνε κάτι’ αποτελείται από δύο βασικούς άξονες:

  • O πρώτος, ΄στήριξε τον γείτονά σου’, αφορά την έμπρακτη αλληλεγγύη σε επίπεδο πολυκατοικίας και γειτονιάς όπου και παρέχονται ιδέες και υλικό σχετικά με τρόπους που μπορεί ο καθένας και η καθεμιά  να αναζητήσει και να βοηθήσει όσους και όσες είναι ή νιώθουν μόνοι και χωρίς υλική ή ψυχολογική υποστήριξη. Τη θεματική αυτή συνοδεύει ένα ευρετήριο ομάδων αλληλοβοήθειας που ήδη δραστηριοποιούνται σε γειτονιές.    
  • Ο δεύτερος, ‘στήριξε την εργασία σου’, που τρέχει παράλληλα με τον πρώτο, αναφέρεται σε διεκδικήσεις κυρίως σε ό,τι αφορά εργασιακά δικαιώματα που την περίοδο αυτή καταπατώνται μαζικά. Ως προς αυτό, παρέχεται η δυνατότητα καταγγελιών, ανώνυμων ή επώνυμων, οι οποίες προωθούνται στα αντίστοιχα πρωτοβάθμια σωματεία, τα οποία και δρουν αναλόγως. Βοηθητικά παρέχεται ένα ευρετήριο των σωματείων και ερωταπαντήσεις σχετικά με εργασιακά δικαιώματα από εργατολόγους.   

Θέλοντας να συμβάλει συνολικά η πλατφόρμα περιέχει τρεις ακόμα ενότητες: 

  • Η πρώτη ενότητα αφορά εργαλεία επικοινωνίας που φιλοξενούμε και υποστηρίζουμε, όπως τηλεδιάσκεψη ή γραπτή επικοινωνία, και τα οποία προσφέρονται σε συλλογικότητες για την καλύτερη διαδυκτιακή οργάνωση τους αλλά και πληροφορίες για ήδη υπάρχουσες ψηφιακές υποδομές καθώς και μια πρωτοβουλία για ένα ανοιχτό δίκτυο συνεργασίας και αλληλεπίδρασης για την ανοικτή τρισδιάστατη εκτύπωση νοσοκομειακού εξοπλισμού 
  • Η δεύτερη ενότητα σκοπό έχει να αναδείξει καμπάνιες και δράσεις αλληλεγγύης στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Σκοπός είναι να μην μείνουμε απαθείς αλλά να διεκδικήσουμε περισσότερα για όλους και όλες μας: από το δημόσιο σύστημα υγείας, τις φοιτητικές εστίες, την εργασία μέχρι αυτούς και αυτές που πλήττονται περισσότερο αλλά παραμένουν αόρατες, όπως για παράδειγμα οι άστεγοι που δεν έχουν σπίτι να μείνουν, οι μετανάστες που στοιβάζονται σε διάφορα camps και άλλα. Στην κατηγορία ‘Νέα’ ανεβάζουμε ενημερώσεις που φωτίζουν πλευρές του παραπάνω υλικού. 
  • Η τρίτη ενότητα αφορά χρήσιμες, επιβεβαιωμένες πληροφορίες που η ιστοσελίδα συγκεντρώνει σε σχέση με μια σειρά από ζητήματα αναδεικνύοντας ταυτόχρονα και τη σημασία τους:  ‘ψυχολογική υποστήριξη’, ‘εθελοντική αιμοδοσία’ και ‘υποστήριξη αναπήρων’ ενώ συγκεντρώνονται σχετικές πληροφορίες και στην κατηγορία ‘ψυχαγωγία’ όπως πρωτοβουλίες διαμοιρασμού βιβλίων, ταινιών, παραστάσεων.   Αυτή η ενότητα διευρύνεται συνεχώς ανάλογα με τις ανάγκες που δημιουργούνται  

Η ιστοσελίδα ‘Μένουμε σπίτι’ συζητάει πως στήνουμε δίκτυα αλληλοβοήθειας στις γειτονιές μας, με ποιους τρόπους στεκόμαστε δίπλα στους γύρω μας και παράλληλα αντιστεκόμαστε σε όσους χρησιμοποιούν αυτή την κρίση για να μας πειθαρχήσουν, να μας αποκλείσουν και να βγάλουν κέρδος. Δεν πρέπει να κλειστούμε ο καθένας στον εαυτό του, αλλά να προστατεύσουμε ο ένας τον άλλον και η μία την άλλη και να διεκδικήσουμε δυναμικά  ώστε να βγούμε από αυτή τη δοκιμασία μαζί και σε έναν κόσμο που να μας αξίζει.

Η ομάδα του menoumemazi.org

Σχετικό Video: https://www.youtube.com/watch?v=cSQz_uYoeYE

Λογότυπα και Υλικά: https://drive.google.com/drive/folders/1XpcXNBoBTdp1uCG1CHZo63Oh1dx7ue1Y

Στοιχεία επικοινωνίας

Email: [email protected]
Facebook: https://www.facebook.com/menoumemazisolidarity
Twitter: https://twitter.com/menoumemazi
Youtube: https://www.youtube.com/channel/UCLEpJY1-RqzzZt_TJm1vRwg
Linkedin: https://www.linkedin.com/company/menoumemazi/
Github: https://github.com/menoumemazi