Εκμίσθωση ξενοδοχείων από την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για ευάλωτους αιτούντες άσυλο

Η Ύπατη Αρμοστεια του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες, προχωρα σε προκήρυξη εκμίσθωσης ξενοδοχείων, ώστε να στεγαστούν οι ευάλωτες στον κορονοϊό ομάδες των αιτούντων άσυλο σε ελληνικά νησιά, έως ότου μεταφερθούν σε δομές ή διαμερίσματα στο εσωτερικό της χώρας.

πηγή: thepressproject.gr

Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, προχώρησε σε προκήρυξη διαγωνισμού με στόχο την εκμίσθωση ξενοδοχειακών μονάδων για να στεγαστούν αιτούντες διεθνούς προστασίας που βρίσκονται στα ελληνικά νησιά και ανήκουν σε ευάλωτες ομάδες. Στόχος είναι οι άνθρωποι αυτοί να φύγουν από τις κακές υγειονομικές συνθήκες των καμπ, ώστε σε περίπτωση εξάπλωσης του κορονοϊού στις δομές αυτές, να μην κινδυνεύσει η ζωή τους.

Η ενημερωτική ιστοσελίδα «Στο Νησί», η οποία και ανέδειξε την είδηση, επικοινώνησε με στέλεχος της Ύπατης Αρμοστείας, που επεσήμανε ότι «η κίνηση αυτή αποτελεί κίνηση προστασίας ντόπιων αλλά και προσφύγων. Στα ξενοδοχεία θα στεγαστούν άνθρωποι ευάλωτοι στη νόσο που πρέπει βγουν από τους καταυλισμούς και να προστατευτούν έτσι ώστε να μη νοσήσουν. Σε μια τέτοια περίπτωση θα μεταφερθούν σε δομές υγείας καταλαμβάνοντας θέσεις που σήμερα δεν επαρκούν σε συνθήκες πανδημίας και για την τοπική Κοινότητα».

Στην προκήρυξη, η Ύπατη Αρμοστεία ζητά οικονομικές προσφορές από τους ιδιοκτήτες κλειστών επιχειρήσεων φιλοξενίας, όπως ξενοδοχεία, ξενώνες, απλά καταλύματα με πρωινό, ενοικιαζόμενα δωμάτια και άλλες επιχειρήσεις φιλοξενίας, που διαθέτουν νόμιμη άδεια λειτουργίας από τον Εθνικό Οργανισμό Τουρισμού ή άλλη αρμόδια αρχή, στα νησιά Λέσβο, Χίο, Σάμο, Κω, Λέρο αλλά και στη Ρόδο και στην Κρήτη.

Τονίζεται δε, ότι η διαθεσιμότητα των χώρων που πρόκειται να προσφερθούν προς μίσθωση θα πρέπει να είναι άμεση και η διάρκεια ενοικίασης θα είναι τρεις μήνες. Στόχος είναι η στέγαση των αιτούντων άσυλο που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες έως ότου μεταφερθούν σε δομές ή διαμερίσματα στην ενδοχώρα.