Ενημέρωση Σωματείου Εργαζομένων Public

Επιστολή του σωματείου στην εργοδοσία σχετικά με τις συνέπειες της πανδημίας στις εργασιακές συνθήκες. Δεσμεύονται να προστατεύσουν τα δικαιώματα των εργαζομένων και καλούν την επιχείρηση να τους στηρίξει όπως οφείλει.

πηγή: bookworkerpress.com

Συναδέλφισσες-οι,

Στις 29 Μαρτίου, μετά από αρκετές τηλεφωνικές επικοινωνίες, στείλαμε στην εργοδοσία και αναλυτική επιστολή με τις θέσεις και τα αιτήματά μας σχετικά με τις συνέπειες της πανδημίας στη λειτουργία της επιχείρησης και τις εργασιακές σχέσεις. Στην επιστολή αναφέραμε τα εξής:

α) Ήδη αμειβόμαστε με μισθούς πείνας. Δεν αποδεχόμαστε καμία μείωση αποδοχών με τη χρήση της διάταξης περί «προσωπικού ασφαλούς λειτουργίας», την οποία θεωρούμε αντισυνταγματική. Δεν αποδεχόμαστε επίσης εκ περιτροπής εργασία.

β) Η αναστολή σύμβασης εργασίας να εφαρμοστεί για όσους εργαζόμενους το επιθυμούν, με δέσμευση της εργοδοσίας για διατήρηση, μετά τη λήξη του χρόνου της αναστολής, του ίδιου εργαζόμενου σε κάθε θέση και όχι απλά του ίδιου αριθμού θέσεων εργασίας. Επιπλέον, η εταιρία να καταβάλει στους εργαζόμενους, των οποίων θα αναστείλει μονομερώς τις συμβάσεις, τη διαφορά μεταξύ της αποζημίωσης ειδικού σκοπού και των αποδοχών, ώστε να μην υποστούμε μείωση του εισοδήματός μας.

γ) Για τους εργαζόμενους γονείς, οι συμβάσεις των οποίων δεν θα ανασταλούν, ανεμπόδιστη χορήγηση της άδειας ειδικού σκοπού.

δ) Το τυχόν προσωπικό ασφαλούς λειτουργίας να λάβει άμεσα αύξηση των αποδοχών του σε ποσοστό τουλάχιστον 20% λόγω του υγειονομικού κινδύνου.

ε) Να μην μετατεθεί χρονικά η καταβολή του επιδόματος Πάσχα.

στ) Να φροντίσει η εταιρία για τη σχολαστική τήρηση των μέτρων υγιεινής και ασφάλειας, να χορηγήσει σε όλους τους εργαζόμενους μέσα ατομικής προστασίας.

ζ) Να παράσχει η εταιρία στους εργαζόμενους κάρτα μετακίνησης με τα ΜΜΜ για τη διευκόλυνσή μας.

η) Να μην επιχειρήσει η εταιρία να αποκόψει / απομακρύνει τα μέλη της διοίκησης του σωματείου μας από τους εργασιακούς χώρους με οποιονδήποτε τρόπο.

Μετά την αποστολή της επιστολής μας, η εργοδοσία μας ενημέρωσε, μέσω των διευθυντών των καταστημάτων, για τα εξής:

α) Η εταιρία έχει την πρόθεση να πληρώσει στους εργαζόμενους που είναι σε αναστολή και θα πάρουν την ειδική αποζημίωση των 800 ευρώ από το κράτος, το υπόλοιπο των αποδοχών τους, ώστε να μην υποστούν καμία μείωση. Επισημαίνουμε ότι η ασφάλιση για τους εργαζόμενους που είναι σε αναστολή καλύπτεται από το κράτος.

β) Το δώρο Πάσχα θα μας δοθεί τη μεγάλη εβδομάδα και όχι στις 30 Ιουνίου, όπως έχει δυνατότητα η εταιρία. Επισημαίνουμε ότι το υπόλοιπο του δώρου για όσους το πάρουν μειωμένο (όσοι έχουν μπει σε αναστολή παίρνουν αναλογία), θα καταβληθεί από το κράτος.

γ) Στο ζήτημα της Υγιεινής και Ασφάλειας λάβαμε τη διαβεβαίωση ότι η εταιρία θα πράξει τα δέοντα.

δ) από τα 50 καταστήματα Public τα 21 θα λειτουργούν με προσωπικό ασφαλούς λειτουργίας.

Τα παραπάνω προς το παρόν είναι απλές προφορικές διαβεβαιώσεις και έχουμε ζητήσει από την εργοδοσία επίσημη έγγραφη ενημέρωση.

Σε κάθε περίπτωση θεωρούμε θετικό το γεγονός ότι η εργοδοσία – λέει ότι – θα ικανοποιήσει, έστω και εν μέρει, τα αιτήματά μας και δεν θα εξαντλήσει τα όπλα που έχει θέσει στη διάθεσή της η κυβέρνηση με πρόσχημα την αντιμετώπιση της πανδημίας.

Και τα όπλα αυτά είναι πανίσχυρα: αναστολή της σύμβασης εργασίας, λειτουργία με προσωπικό ασφαλούς λειτουργίας, επιβολή τηλεργασίας κ.α.

Καλούμε όλους τους συναδέλφους-ισσες στα καταστήματα – γραφεία Public και MediaMarkt (τόσο αυτούς που είναι σε αναστολή σύμβασης όσο και το προσωπικό ασφάλειας) να επικοινωνούν με το σωματείο για νομικές συμβουλές που παρέχονται δωρεάν από τους δικηγόρους μας.

Υπενθυμίζουμε σε όλους τους συναδέλφους-ισσες που είναι σε αναστολή να υποβάλουν έγκαιρα την υπεύθυνη δήλωση στην πλατφόρμα Υ.Ε.Κ.Α. για να πάρουν την αποζημίωση των 800 ευρώ.

Δεν εγκαταλείπουμε τον αγώνα. Ζητάμε από την εργοδοσία να στηρίξει, όπως έχει την υποχρέωση (και τη δυνατότητα) τους εργαζόμενους που τόσα χρόνια βάζουν πλάτη για να φτάσει η εταιρία εδώ που έφτασε.

Δεν εμπιστευόμαστε την κυβέρνηση. Δεν ξεχνάμε ότι οι μνημονιακές κυβερνήσεις είναι αυτές που έδωσαν τα μέσα στην εργοδοσία για την καρατόμηση των μισθών και των δικαιωμάτων μας.

Δεσμευόμαστε να εξαντλήσουμε όλα τα μέσα που έχουμε στη διάθεσή μας για την προστασία των δικαιωμάτων των εργαζομένων.

Σωματείο Εργαζομένων στην Εταιρία Retail World A.Ε – Καταστήματα Public/MediaMarkt