Πρόστιμο 1.200 ευρώ σε εργοδότες που απασχολούν εργαζόμενους υπό αναστολή

Πρόστιμο σε εργοδότες που καλούν τους εργαζόμενους και τις εργαζόμενες που είναι σε αναστολή να εργαστούν κανονικά

8 Απριλίου 2020

Πηγή efsyn

Την επιβολή προστίμου σε εργοδότες που καλούν εργαζόμενους της επιχείρησής τους να εργαστούν κανονικά παρότι τους έχουν θέσει σε αναστολή ανακοίνωσε ο υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης.

Μιλώντας χθες βράδυ στην ΕΡΤ, ο κ. Βρούτσης είπε ότι το πρόστιμο αυτό θα είναι 1.200 ευρώ για κάθε εργαζόμενο, καθώς πληθαίνουν οι καταγγελίες για διάφορες αυθαιρεσίες.

Ο υπουργός εξήγησε ότι η ποινή για τους ασυνεπείς εργοδότες και όσους παρουσιάζουν καταχρηστική συμπεριφορά ενσωματώνεται στο νέο πλαίσιο ποινών του υπουργείου Εργασίας, που φτιάχτηκε τον περασμένο Δεκέμβριο.

Το ίδιο πλαίσιο ποινών αφορά και αυτούς που, σύμφωνα με καταγγελίες, ζήτησαν από εργαζόμενους μέρος του βοηθήματος των 800 ευρώ.

Στο μεταξύ, με νέα υπουργική Απόφαση, που εκδόθηκε χθες το βράδυ, παρατείνεται η χρήση της άδειας ειδικού σκοπού έως και την 24η Απριλίου αντί της 10ης Απριλίου που ίσχυε μέχρι χθες.

Με την ίδια απόφαση παρατάθηκε και η αναστολή της υποχρέωσης του εργοδότη να καταχωρεί, στο Π.Σ. «ΕΡΓΑΝΗ» του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων κάθε αλλαγή ή τροποποίηση του ωραρίου ή της οργάνωσης του χρόνου εργασίας των εργαζομένων, καθώς και την υπερεργασία και τη νόμιμη, κατά την ισχύουσα νομοθεσία, υπερωριακή απασχόληση, η οποία θεσμοθετήθηκε ως έκτακτο και προσωρινό μέτρο με την Πράξη νομοθετικού περιεχομένου για τα «Κατεπείγοντα μέτρα αντιμετώπισης των αρνητικών συνεπειών της εμφάνισης του κορονοϊού COVID-19 και της ανάγκης περιορισμού της διάδοσής του».

Επίσης με τη νέα ερμηνευτική εγκύκλιο του υπουργείου Εργασίας που εκδόθηκε το βράδυ της Δευτέρας καθορίστηκαν το χρονοδιάγραμμα των υποβολών και διορθώσεων των ηλεκτρονικών εντύπων εργοδοτών – εργαζομένων καθώς και των καταβολών των 800 ευρώ στους δικαιούχους.