Οι καθηγητές δουλεύουν από το σπίτι, οι εργοδότες δεν τους πληρώνουν από πουθενά

Σε μια πολύ σοβαρή καταγγελία προχωρά η Ομοσπονδία Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών Λειτουργών Ελλάδας (ΟΙΕΛΕ) σχετικά με τις πρακτικές που ακολουθούνται σε πολλά φροντιστήρια δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης αλλά και σε κέντρα ξένων γλωσσών.

πηγή: Εφημερίδα των Συντακτών

Διαλεκτή Αγγελή

Σε μια πολύ σοβαρή καταγγελία προχωρά η Ομοσπονδία Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών Λειτουργών Ελλάδας (ΟΙΕΛΕ) σχετικά με τις πρακτικές που ακολουθούνται σε πολλά φροντιστήρια δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης αλλά και σε κέντρα ξένων γλωσσών.

Η Ομοσπονδία επικαλείται εκατοντάδες εκπαιδευτικούς που λένε ότι, παρά το γεγονός πως οι εργοδότες τούς έχουν εξαναγκάσει σε διαδικτυακή εργασία, απέχουν από την υποχρέωση να τους καταβάλουν τον μισθό τους και τους πιέζουν να ενταχθούν παρανόμως στο μέτρο στήριξης των εργαζομένων που εφαρμόζει η κυβέρνηση για την καταβολή 800 ευρώ σε όσους απασχολούνται σε επιχειρήσεις των οποίων η λειτουργία έχει ανασταλεί λόγω κορονοϊού.

«Με τον τρόπο αυτό, ενώ εισπράττουν κανονικά δίδακτρα, απαλλάσσονται από την καταβολή μισθών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων και ταυτόχρονα παίρνουν και το επίδομα της πολιτείας για τη στήριξη των πληττόμενων επιχειρήσεων.

Με λίγα λόγια, οι επιτήδειοι πετυχαίνουν ένα χυδαίο τζακ ποτ στην πιο δύσκολη στιγμή της κοινωνίας, με θύματα το δημόσιο συμφέρον, τα κρατικά ταμεία, τους εργαζομένους, αλλά και τους νομίμως λειτουργούντες επιχειρηματίες, καθώς δημιουργούνται συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού. Πολύ μικρότερη έκταση έχει το φαινόμενο αυτό στον χώρο των ιδιωτικών σχολείων, καθώς ελάχιστα (ευτυχώς) εκπαιδευτήρια ακολουθούν τέτοιες πρακτικές», αναφέρει η ΟΙΕΛΕ, γνωστοποιώντας το ζήτημα στους υπουργούς Παιδείας, Εργασίας και Δικαιοσύνης.

Μπορεί ο υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης, σε πρόσφατη τηλεοπτική του εμφάνιση να τόνιζε ότι «αν δεν θέλει ο εργαζόμενος…» δεν του επιβάλλεται κανένα αντεργατικό μέτρο από πλευράς εργοδοσίας, αλλά η πραγματικότητα -δυστυχώς- τον διαψεύδει. Η έκκληση της Ομοσπονδίας για άμεση παρέμβαση των ελεγκτικών μηχανισμών των αρμόδιων υπουργείων είναι τώρα πιο επιτακτική από ποτέ. «Προσκαλούμε τους εκπροσώπους των εργοδοτικών οργανώσεων στην ιδιωτική εκπαίδευση να πάρουν δημόσια θέση για τις παράνομες και αντικοινωνικές πρακτικές σε εκπαιδευτικές μονάδες του χώρου, που δεν πλήττουν μόνο δημόσια ταμεία και εργαζομένους, αλλά και τους νομοταγείς εργοδότες», καταλήγει η επιστολή της ΟΙΕΛΕ.