Με επιτυχία η στάση εργασίας στο εργοτάξιο του πρώην «Παπαστράτος» στον Πειραιά

Η πρώτη στάση εργασίας στον κλάδο των Κατασκευών πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία του Συνδικάτου Οικοδόμων την Παρασκευή στο εργοτάξιο του πρώην «Παπαστράτος» στον Πειραιά.
Οι εργαζόμενοι διαμαρτύρονται για την έλλειψη μέτρων για την προστασία τους, όπως η παροχή αντισηπτικών, μασκών, η οργάνωση των εργασιών ανά συνεργείο ώστε να μην υπάρχει συγχρωτισμός αλλά και η σωστή απολύμανση των κοινόχρηστων χώρων.

πηγή: 902.gr

Η πρώτη στάση εργασίας στον κλάδο των Κατασκευών πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία του Συνδικάτου Οικοδόμων την Παρασκευή στο εργοτάξιο του πρώην «Παπαστράτος» στον Πειραιά. Μια κινητοποίηση που προκηρύχθηκε μαζί με το Συνδικάτο Ηλεκτρολόγων Ν. Αττικής και το Σωματείο Μισθωτών Τεχνικών, νεκρώνοντας το εργοτάξιο.

Παρά την προσπάθεια της εργοδοσίας να μη γίνει κουβέντα με τους εργαζόμενους, η οποία κάλεσε την Αστυνομία, υποστηρίζοντας ότι υπάρχει συγχρωτισμός, παρότι τηρούνταν οι απαραίτητες αποστάσεις μεταξύ των συναδέλφων, με την αποφασιστική στάση των Συνδικάτων και των εργαζομένων που παρέμειναν στο χώρο πραγματοποιήθηκε Γενική Συνέλευση. Όπως αναφέρει το Συνδικάτο, «αυτό που δεν ανέφερε ο διευθυντής του έργου ήταν ότι μέσα στο έργο σε κλειστούς χώρους δουλεύουν πάνω από 150 άτομα. Γιατί δεν παίρνονται όλα τα απαραίτητα μέτρα στους κλειστούς χώρους που εργάζονται οι συνάδελφοι; Άραγε εκεί δεν υπάρχει συγχρωτισμός;».

Στη συζήτηση που έγινε με τους συναδέλφους, όσον αφορά τα μέτρα που είναι απαραίτητα να παρθούν για την υγεία και ασφάλεια εν μέσω πανδημίας, ειπώθηκε για άλλη μια φορά ότι στο συγκεκριμένο έργο δεν τηρούνται όλα αυτά τα μέτρα. 

Μετά από συνεχείς παρεμβάσεις του Συνδικάτου, πάρθηκαν κάποια μέτρα, ωστόσο σε κάποιους υπεργολάβους δεν τηρούνται ούτε τα πιο απλά, όπως: Η παροχή αντισηπτικών, μασκών, αλλά και η οργάνωση των εργασιών ανά συνεργείο ώστε να μην υπάρχει συγχρωτισμός και κυρίως να απολυμαίνονται καθημερινά κοινόχρηστοι χώροι (αποδυτήρια, τουαλέτες), έτσι όπως προβλέπεται σύμφωνα και με τις οδηγίες του ΕΟΔΥ. 

Το Συνδικάτο καταγγέλλει επίσης ότι πολλοί από τους εργαζόμενους αναγκάζονται να παίρνουν με δικά τους χρήματα αντισηπτικά.

«Όπως η κυβέρνηση έτσι και η εργοδοσία θέλουν να μετακυλίσουν την ευθύνη για την υγιεινή και ασφάλεια στους χώρους δουλειάς στις πλάτες των εργαζομένων. Στο αίτημα για μόνιμο γιατρό Εργασίας, αφού στο εργοτάξιο εργάζονται πάνω από 50 άτομα, η απάντηση της εταιρείας ήταν πως κάνει τα προβλεπόμενα από τον νόμο. Αποδεικνύεται ακόμη μια φορά ότι οι εργοδότες μπροστά στα κέρδη τους δεν υπολογίζουν τη ζωή και την υγεία των εργαζομένων».

Μετά τη συζήτηση με τους εργαζόμενους, αντιπροσωπεία του Συνδικάτου συναντήθηκε με τον υπεύθυνο του εργοταξίου που δεσμεύτηκε για την καθημερινή υγιεινή και απολύμανση τουαλετών και αποδυτηρίων, αλλά και για την τήρηση των μέτρων από τους υπεργολάβους του έργου.

«Απέναντι σε όλη αυτή την κατάσταση, δυναμώνουμε τη φωνή μας, μένουμε δυνατοί, απευθυνόμαστε και οργανωνόμαστε στο Συνδικάτο μας για να υπερασπιστούμε τη ζωή και τα δικαιώματά μας», αναφέρεται στην ανακοίνωση του Συνδικάτου.