Όμιλος «ΕΛΛΑΚΤΩΡ»: Μαζικές «τηλε-απολύσεις», καθυστερήσεις πληρωμών και ανύπαρκτα μέτρα κατά του κορονοϊού

Ανακοίνωση του Σωματείου Μισθωτών Τεχνικών

Η διοίκηση του ομίλου “ΕΛΛΑΚΤΩΡ” αδίστακτα και με πρωτοφανή προκλητικότητα, ενώ εξελίσσεται η πανδημία του κορονοϊού, προχώρησε -μεταξύ 16 και 18 Μάρτη- σε 12 νέες απολύσεις από τους συνολικά 55 εργαζόμενους στα εργοτάξια σιδηροδρομικών έργων και τις εγκαταστάσεις γραφείων και συνεργείων του Σιδηροδρομικού Κέντρου Αχαρνών (ΣΚΑ)! Αντί να προστατεύει με έκτακτα μέτρα η διοίκηση τους εργαζόμενους στα εργοτάξια από πιθανά κρούσματα κορονοϊού, τους απολύει!

Η διοίκηση της “ΕΛΛΑΚΤΩΡ” εκμεταλλεύτηκε το γεγονός ότι η συντριπτική πλειοψηφία των εργαζομένων στο ΣΚΑ απουσιάζει, εργαζόμενη με καθεστώς τηλεργασίας, στην οποία άλλωστε τους “έθεσε” η εργοδοσία με εσωτερικό της σημείωμα από 13/3/20, λόγω κορονοϊού. Τους απέλυσε “εξ’ αποστάσεως”, μέσω τηλεφώνου, προκειμένου “σαν τον κλέφτη” να ολοκληρώσει μια ακόμα αντεργατική έφοδο, με δεδομένη την αντικειμενική αδυναμία των εργαζόμενων να προβάλουν άμεση αντίσταση στη νέα αυτή επίθεση. Μάλιστα, η εργοδοσία με πρωτοφανή προκλητικότητα αρνήθηκε ακόμα και να συναντήσει αντιπροσωπεία του ΣΜΤ προφασιζόμενη τον κορονοϊό.

Οι απολύσεις αυτές συνιστούν την αιχμή του δόρατος μιας συνολικής επίθεσης που εξελίσσεται ραγδαία στην “ΕΛΛΑΚΤΩΡ”. Αυτή χαρακτηρίζεται από μαζικές απολύσεις (675 έφθασαν οι απολύσεις από τον Ιούνη του 2018), σημαντική καθυστέρηση πληρωμών στους εργαζόμενους, “χαριστικές” άδειες μητρότητας 25 ημερών, απώλεια ασφαλιστικών δικαιωμάτων, επίθεση στα πολιτικά-συνδικαλιστικά δικαιώματα (με ενεργοποίηση ηλεκτρονικής πλατφόρμας “καταγγελιών”!), ανύπαρκτα μέτρα για την προστασία των εργαζομένων έναντι του κορονοϊού στα εργοτάξια, ανεπαρκή μέτρα υγείας και ασφάλειας στα έργα! Ακόμα υπάρχει πολύμηνη απληρωσιά για τους συναδέλφους εργαζομένους των υπεργολάβων στα έργα του ομίλου.

Έτσι την ίδια ώρα που η διοίκηση απολύει, φροντίζει να “προμοτάρει” τον νέο αντι-ασφαλιστικό νόμο Βρούτση-Κατρούγκαλου. Απαλλάσσεται έτσι από την υποχρέωση καταβολής ασφαλιστικών εισφορών για τους εργαζόμενους και κερδίζει σημαντικά από το νέο αντι-ασφαλιστικό, ενώ διαιωνίζει την κατάσταση με τεχνικούς και μηχανικούς υπόχρεους με το “μπλοκάκι”, με ανύπαρκτα δικαιώματα στη δουλειά (όπως η “χαριστική” άδεια μητρότητας 25 ημερών!) και με ατομικές λύσεις, συμπιεσμένες προς τα κάτω, για την ασφάλισή τους. Ταυτόχρονα, ενεργοποιεί μηχανισμούς “καταγγελίας” εργαζόμενων από “πρόθυμους” εργαζόμενους που θέλουν να καταδίδουν προκειμένου να εφαρμόζεται ο “κώδικας δεοντολογίας” του ομίλου. Έτσι μπαίνουν στο στόχαστρο τα πολιτικά-συνδικαλιστικά δικαιώματα και ειδικά το δικαίωμα στην απεργία. Βέβαια αυτά τα “οργουελικά” μέτρα καθόλου δεν περπατάνε στα εργοτάξια, και απορρίπτονται από τους εργαζόμενους.

Η διοίκηση της “ΕΛΛΑΚΤΩΡ” πρωτοπορεί ξανά: Εξασφαλίζει δάνεια για τις χρηματοδοτικές ανάγκες του ομίλου (670 εκατ.), ώστε να λειτουργήσει απρόσκοπτα η κερδοφορία του κατασκευαστικού και του τραπεζικού κεφαλαίου με την εγγύηση του κράτους, ενώ ούτε καν εξασφαλίζει τις θέσεις εργασίας και τα εργασιακά δικαιώματα. Έτσι οικοδομήθηκε το θαύμα των “πρωταθλητών” του κατασκευαστικού κλάδου: Με μαζικές απολύσεις, εργοδοτικά εγκλήματα – “ατυχήματα” και επιβολή εργασιακών σχέσεων λάστιχο και προσπάθεια εισαγωγής “Βρετανικού Δικαίου”. Τελικά πάντα “την πληρώνουν” όσοι παράγουν το κατασκευαστικό έργο στον όμιλο και προστατεύονται οι μέτοχοι και τα κέρδη τους. Ταυτόχρονα εκμεταλλεύεται την “έκτακτη κατάσταση” της πανδημίας και αντί να λάβει έκτακτα μέτρα υγιεινής στα εργοτάξια, επιβάλλει μαζικές απολύσεις. Μας δείχνει με πράξεις και όχι με λόγια τι σημαίνουν οι εκκλήσεις της κυβέρνησης ΝΔ προς τους εργοδότες για “αποφυγή απολύσεων”. Μας δείχνει ο “ΕΛΛΑΚΤΩΡ” τι σημαίνει, ότι την “κρίση του κορονοϊού θα την περάσουμε οι Έλληνες όλοι μαζί ενωμένοι πιασμένοι χέρι-χέρι”!

Είναι τόσο πρωτοπόροι στη διοίκηση που κανένα έκτακτο μέτρο δεν έχουν λάβει στα εργοτάξια για την προστασία έναντι του κορονοϊού (πέραν των απολύσεων…). Τα εργοτάξια αποτελούν χώρους συγχρωτισμού πλήθους εργαζομένων, όπου η τήρηση στοιχειωδών όρων υγιεινής, πόσιμου νερού, αποδυτηρίων και αποχωρητηρίων δεν είναι καθόλου αυτονόητη. Αντίθετα η ύπαρξη συνθηκών υγιεινής, αλλά και ασφάλειας και υγείας στα εργοτάξια είναι ζήτημα διεκδίκησης και πάλης που περνάει μέσα από τη δράση του σωματείου μισθωτών τεχνικών και της Ομοσπονδίας Οικοδόμων σε όλη τη χώρα.

Εμείς λέμε ότι μόνιμα “χαμένος” στον όμιλο “ΕΛΛΑΚΤΩΡ” είναι οι εργαζόμενοί του, που ήδη μετρούν μαζικές απολύσεις και απώλεια δικαιωμάτων!

Την κρίση τους την πληρώσαμε, όπως και την ανάκαμψή τους. Δεν θα πληρώσουμε και τη νέα κρίση του “κορονοϊού”.

Οι πρόσφατες μαζικές απολύσεις κυριολεκτικά κονιορτοποιούν κάθε πρόσχημα και ισχυρισμό που προβάλλει ο “ΕΛΛΑΚΤΩΡ” όσον αφορά το μέγεθος και τη διάρκεια του κύματος απολύσεων στο οποίο έχει επιδοθεί ιδιαίτερα τον τελευταίο χρόνο. Ενδεικτικά και μόνο αναφέρουμε:

Σε πρόσφατη ανακοίνωσή του (6/3/2020) ισχυρίστηκε ότι έχουν απολυθεί τον Φλεβάρη “συνολικά 15 εργαζόμενοι, εκ των οποίων 2 στο πλαίσιο συνταξιοδότησης” τη στιγμή που απολύει λίγες ημέρες μετά, μόνο στο ΣΚΑ σε αυτή τη δόση, 12! Στην πρόσφατη (10/3/2020) παράσταση του Σωματείου Μισθωτών Τεχνικών στη Δ/νση Ανθρώπινου Δυναμικού του ομίλου για θέματα απολύσεων και Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας, αναγκάστηκε να παραδεχτεί ότι από τον Ιούλη του 2018 έχει προβεί συνολικά σε 675 απολύσεις. Θα ήταν ενδιαφέρον να γνωρίζαμε (από το αρμόδιο υπουργείο;) εάν συμπεριλαμβάνει και τους εργαζόμενους τεχνικούς με μπλοκάκι σε αυτό το νούμερο. Η εμπειρία μας πρόσφατη και παλαιότερη συνιστά ότι δεν συμπεριλαμβάνονται.Το ότι βρίσκεται σε εξέλιξη ένα σχεδιασμένο και μεθοδευμένο κύμα απολύσεων με λίστα προγραφών που ξετυλίγεται όπως αποδείχτηκε κυριολεκτικά υπό οποιεσδήποτε συνθήκες δεν το κρύβουν ούτε οι ίδιοι. Στην ανοιχτή επιστολή (10/3/2020) ο κ. Εξάρχου πρόεδρος του ΔΣ της “ΑΚΤΩΡ” αναφέρει ρητά “Ταυτόχρονα, μειώσαμε τον αριθμό των εργαζομένων ώστε να ευθυγραμμίσουμε το επίπεδο των εσόδων κατά 1 δισ. ευρώ έναντι 1,5 δισ. ευρώ προηγουμένως και κάνουμε στοχευμένες απολύσεις” παραδεχόμενος ουσιαστικά το από τον Ιούλη του 2018 και σε εξέλιξη ευρισκόμενο σχέδιο μείωσης του προσωπικού κατά τουλάχιστον 33%! Το νούμερο “675” με βάση την τοποθέτηση αυτή φαντάζει πολύ μικρόΈρχονται νέες μαζικές απολύσεις!Καλούμε τους εργαζόμενους του ομίλου “ΕΛΛΑΚΤΩΡ” αλλά και όλων των ομίλων και των υπόλοιπων εταιρειών του κλάδου, να οπλιστούμε με την πείρα από την εργοδοτική επίθεση που δε σταμάτησε ποτέ, ούτε με το πέρασμα στην ανάκαμψη, να πάρουμε απόφαση αγώνα και να σηκώσουμε το ανάστημά μας. Έχουμε ένα μόνο δρόμο: την οργάνωση στα ταξικά σωματεία, τη σύγκρουση με τη εργοδοσία μαζί με τις υπόλοιπες ζωντανές ταξικές δυνάμεις του εργατικού κινήματος. Κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες πρέπει τα σχέδια της εργοδοσίας να μας βρουν αποφασιστικά ενωμένους απέναντι τους!

Καλούμε τη διοίκηση του ομίλου “ΕΛΛΑΚΤΩΡ” να πάρει πίσω αμέσως τις κατάπτυστες και καταχρηστικές απολύσεις! Δεν τις δεχόμαστε! Τα δικαιώματά μας δεν μπαίνουν σε καραντίνα! Η εργοδοτική τρομοκρατία, η καταστρατήγηση εργατικών δικαιωμάτων, η επιχείρηση ισοπέδωσης των εργασιακών σχέσεων και των όρων εργασίας, οι απειλές, ο εκφοβισμός και οι εκδικητικές απολύσεις όποιου αντιστέκεται δεν θα μείνουν αναπάντητα. Καμιά αρνητική αλλαγή, στους όρους και τις συνθήκες δουλειάς μας, στα δικαιώματα μας, στο όνομα της αντιμετώπισης της πανδημίας. Έκτακτα μέτρα υγιεινής, υγείας και ασφάλειας στα εργοτάξια. Δωρεάν Περίθαλψη χωρίς αποκλεισμούς για όλους. Πλήρης δημόσια και δωρεάν κάλυψη του κόστους των εξετάσεων για τον κορονοϊό και όποιων άλλων εξετάσεων απαιτούνται».