Τα δίκτυα αλληλεγγύης είναι η ανθρώπινη πλευρά της κρίσης του Covid-19
Συγκεντρωτικό ρεπορτάζ με τα διάφορα δίκτυα αλληλεγγύης που έχουν στηθεί μέχρι τώρα, με αφορμή τον Covid-19
3 Απριλίου 2020
Πηγή insidestory
Ελίζα Τριανταφύλλου
Μεμονωμένα άτομα, πολυπληθείς ομάδες που στήθηκαν διαδικτυακά μέσα σε λίγες ώρες και οργανωμένες συλλογικότητες που προϋπήρχαν της κρίσης του κορονοϊού προσπαθούν με κάθε διαθέσιμο μέσο να στηρίξουν όποιον το έχει ανάγκη, και ειδικά αυτούς που έχουν αφεθεί μόνοι ή στο περιθώριο.
Βοήθεια με τα ψώνια και το φαρμακείο για ηλικιωμένους που μένουν στην ίδια πολυκατοικία ή γειτονιά, τρόφιμα, φάρμακα, είδη υγιεινής και κάρτες ομιλίας για τους οικονομικά ασθενέστερους, εξυπηρέτηση εμποδιζόμενων ατόμων και ατόμων με ειδικές ανάγκες, κοινωνικές κουζίνες για δωρεάν φαγητό σε απόρους, συγκέντρωση χρημάτων για εκδιδόμενα άτομα που λόγω συνθηκών έχουν μείνει χωρίς καμία πηγή εισοδήματος, παροχή κάθε είδους υπηρεσίας εξ αποστάσεως, προσφορά διαμερισμάτων σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, κατασκευή και διάθεση προστατευτικού υλικού όπως μάσκες. Αυτές είναι ορισμένες από τις εθελοντικές πρωτοβουλίες που έχουν αναληφθεί, είτε αυθόρμητα είτε συντονισμένα, σε πολλές γειτονιές και περιοχές της Ελλάδας. Τα δίκτυα αλληλοβοήθειας, όπως στο εξωτερικόCollective Care Is Our Best Weapon against COVID-19 – Λίστα με δίκτυα αλληλοβοήθειας σε ΗΠΑ και Ευρώπη, πληθαίνουν και στη χώρα μας μέρα με τη μέρα και αυξάνεται ο αριθμός των εθελοντών που είναι πρόθυμοι να συνδράμουν τον πλησίον τους – από εκπαιδευτικούς που κάνουν ιδιαίτερα μαθήματα εξ αποστάσεως σε παιδιά που δυσκολεύονται να προχωρήσουν με τη διδακτέα ύλη και καθηγητές ξένων γλωσσών μέχρι λογιστές, εργατολόγους, ακόμη και μαίες και εθελοντές που παρέχουν ψυχολογική υποστήριξη.
Βοήθεια στη γειτονιά
«Προσπαθούμε να ανταποκριθούμε στις ανάγκες των ανθρώπων στη γειτονιά μας και να φροντίσουμε να μη βρεθεί κανένας μόνος του» λέει στο inside story o Ανδρέας, ένας από τους περίπου 35 εθελοντές που εξυπηρετούν την ευρύτερη περιοχή της Κυψέλης και διαχειριστής ή μέλος σε αρκετές ομάδες αλληλοβοήθειας που έχουν δημιουργηθεί τις τελευταίες εβδομάδες στο facebook. «Έχει βάλει ο καθένας μας ένα χαρτί με τα στοιχεία του στην πολυκατοικία του και προσπαθούμε να εξυπηρετήσουμε όποια ανάγκη προκύπτει με τρόπο που να μην βάζει σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία. Ο κόσμος χρειάζεται τρόφιμα, φάρμακα, μάσκες και κάποιοι χρειάζονται και χρόνο ομιλίας. Ακολουθούμε ένα πολύ αυστηρό πρωτόκολλο ως προς την καθαριότητα των προϊόντων και τη δική μας υγιεινή, έχουμε γάντια, αντισηπτικά και μάσκες».
Όπως εξηγεί, «προσπαθούμε να το κάνουμε όσο πιο τοπικά γίνεται. Να μάθουμε αν υπάρχει κάποιος στο δίκτυό μας που μένει δίπλα στον άνθρωπο που έχει ανάγκη ώστε να είναι όσο πιο μειωμένες και ασφαλείς οι μετακινήσεις αφού κι εμείς πρέπει να μείνουμε σπίτι. Θα προσπαθήσουμε να είναι ο πιο κοντινός του, ιδανικά στο ίδιο τετράγωνο».
Η προσπάθεια είναι αρκετά απαιτητική και χρονοβόρα. «Ένα από τα πράγματα που θέλουν πολλή δουλειά από μόνα τους είναι το να φέρεις τον κόσμο σε επαφή. Γράφεις ένα μήνυμα όπου ρωτάς “μένει κάποιος στην τάδε περιοχή, μπορεί να βοηθήσει την τάδε οικογένεια;” και μπορεί να σου εμφανιστούν πέντε άτομα που πρέπει κάπως να φέρεις σε επαφή. Αυτό μπορεί να σου πάρει δύο ώρες. Είναι δουλειά, αλλά εξαιρετικά χρήσιμη». Ως προς τον συντονισμό με τις υπόλοιπες ομάδες στην Αθήνα, ο Ανδρέας λέει ότι «υπάρχει επικοινωνία μεταξύ μας. Όλοι έχουμε τον ίδιο προορισμό, δηλαδή να στηρίξουμε τον συνάνθρωπό μας. Από εκεί και πέρα αυτή τη στιγμή το πιο σημαντικό είναι να οργανωθούν οι γειτονιές εσωτερικά».
Η ανάγκη οργάνωσης και ο εντοπισμός των ευπαθών ατόμων
Δύο νεαροί προγραμματιστές προσπαθούν να βρουν λύσεις για τις πρακτικές δυσκολίες που αντιμετωπίζουν ή πρόκειται να αντιμετωπίσουν οι κατά τόπους ομάδες ως προς τον καλύτερο συντονισμό με τα μέλη τους ή μεταξύ τους, την αποτελεσματικότερη αντιστοίχιση εθελοντών με άτομα που έχουν ανάγκη και τον πιο στοχευμένο επιμερισμό της παρεχόμενης βοήθειας.
«Έχουμε σταματήσει πολλές από τις λειτουργίες που είχε η εταιρεία και έχουμε ρίξει το βάρος σε αυτήν την προσπάθεια» μας λέει ο ένας εξ αυτών, ο Νικόλας. «Υπάρχει μεγάλη θέληση από τους ανθρώπους να βοηθήσουν κι αυτό είναι εξαιρετικά ευχάριστο γιατί η ελληνική κοινωνία έχει περάσει δύσκολα τα τελευταία χρόνια. Όμως παρατηρώ ότι υπάρχει μία σπασμωδικότητα και δεν εκμεταλλευόμαστε σωστά όλον αυτόν τον κόσμο που θέλει να βοηθήσει. Σε αυτά τα οργανωτικά θέματα προσπαθούμε να βοηθήσουμε. Αυτό που κάνουμε είναι το εξής: Έχουμε δημιουργήσει φόρμες στις οποίες μπορούν να δηλωθούν οι εθελοντές (Φόρμα εθελοντών για τον κορονοϊό Αθηνών) και τα μέλη ευπαθών ομάδων (Φόρμα μελών ευπαθών κοινωνικών ομάδων για τον κορονοϊό) και έχουμε φτιάξει προγράμματα που συλλέγουν αυτές τις φόρμες και κάποιες βάσεις δεδομένων. Τα προγράμματα που φτιάξαμε συγκρίνουν τους Ταχυδρομικούς Κώδικες των εθελοντών με εκείνους των ευπαθών πολιτών και μπορούν να κάνουν αυτόματη ανάθεση ενός ευπαθούς σε έναν εθελοντή με βάση τη χιλιομετρική τους απόσταση». Στόχος είναι να στηθούν πολλές αποκεντρωμένες ομάδες των 11 (ένας εθελοντής προς 10 ευπαθείς) με τα μέλη να επικοινωνούν απευθείας μεταξύ τους.
Ως μέλος αρκετών από τις δεκάδες εθελοντικές ομάδες που έχουν φτιαχτεί, ο Νικόλας παρατηρεί ότι η πλατφόρμα που έχει φτιάξει με τον συνέταιρό του δεν είναι τόσο χρήσιμη επί του παρόντος, γιατί οι ευπαθείς που έχουν δηλωθεί είναι λίγες δεκάδες, όμως εκτιμά ότι αυτός ο αριθμός σύντομα θα αυξηθεί. «Όταν αρχίσουν να αρρωσταίνουν νέοι άνθρωποι που αυτή τη στιγμή υποστηρίζουν τους γονείς τους, θα αρχίσουμε να έχουμε πάρα πολλά αιτήματα. Βλέπω ήδη σε κάποια viber group ότι είναι δύσκολη η συνεννόηση όταν έχουμε να εξυπηρετήσουμε τέσσερα άτομα, οπότε όταν θα έχουμε 400 δεν γίνεται να το κάνουμε μέσα από ένα group στο viber ή το messenger».
Στην πλατφόρμα του Νικόλα έχουν δηλωθεί 90 εθελοντές, ενώ υπάρχει πρόβλεψη να στηθεί και μία «εφεδρεία» ώστε σε περίπτωση που κάποιος αρρωστήσει να είναι εύκολο οι άνθρωποι που εξυπηρετούσε να ανατεθούν σε άλλον εθελοντή στην περιοχή. Τον προβληματίζει όμως το γεγονός ότι μέχρι στιγμής έχουν δηλωθεί πολύ λίγοι ευπαθείς και γίνονται προσπάθειες ώστε να τοιχοκολληθούν (τα σχετικά flyers Βρείτε τα εδώ), ιδανικά σε όλα τα σούπερ μάρκετ και φαρμακεία της Αθήνας, είτε με τη βοήθεια του Φαρμακευτικού Συλλόγου, με τον οποίον έχουν επικοινωνήσει, είτε με τη βοήθεια εθελοντών. Όπως εξηγεί, στις μεγαλύτερες ηλικίες «υπάρχει τεχνολογικό barrier». Φέρνει ως παράδειγμα την 67χρονη μητέρα του που ενώ έχει facebook, δεν έχει δει κανένα από τα group αλληλοβοήθεια
Μπορείτε να εκτυπώσετε το flyer και να το κολλήσετε όπου επιτρέπεται, να το ανεβάσετε σε stories και να το μοιραστείτε με τους φίλους σας.Κρίσιμη η βοήθεια σε εμποδιζόμενα άτομα
Στην προσπάθεια κάλυψης των αυξημένων αναγκών συνανθρώπων λόγω κορονοϊού ενεργό ρόλο έχουν αναλάβει και συλλογικότητες αλληλοϋποστήριξης που διέθεταν ήδη δομή και οργάνωση.
Μία από αυτές είναι η Κίνηση Χειραφέτησης Αναπήρων Μηδενική Ανοχή | facebook. «Έχουμε συγκεντρώσει μία λίστα 100 ατόμων που θέλουν να λειτουργήσουν ως εθελοντές μαζί με τα 20 ήδη μέλη μας, και ταυτόχρονα αιτήματα από ανθρώπους που είναι ανάπηροι ή εμποδιζόμενοι με οποιονδήποτε τρόπο» λέει στο inside story η Εμμανουέλα από την πρωτοβουλία. Όπως εξηγεί, «η συνθήκη που ζούμε είναι δυσκολότερη για τους ανάπηρους ανθρώπους γιατί αυτοί που τους εξυπηρετούσαν είναι αυτή τη στιγμή σε καραντίνα. Οπότε αναλάβαμε αυτήν την πρωτοβουλία προκειμένου να τους βοηθήσουμε. Ουσιαστικά καταγράφουμε αιτήματα και ανταποκριτές και κάνουμε τη σύνδεση ποιος είναι κοντά σε ποιον. Κι επειδή γνωρίζουμε πέντε πράγματα παραπάνω για την αναπηρία καταλαβαίνουμε από τα τηλεφωνήματα ποιος θα ήταν πιο κατάλληλος για ποιον. Σε περιπτώσεις δύσκολα διαχειρίσιμες, πάμε εμείς οι ίδιοι. Όταν είναι πιο απλά πράγματα, όπως φάρμακα, φαγητό κ.λπ., στέλνουμε όποιον βρίσκεται πιο κοντά. Τα καταχωρημένα αιτήματα αναπήρων είναι γύρω στα 20 και είναι σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας, Θεσσαλονίκη, Καλαμάτα και Βόλο».
Έντονα τα προβλήματα διαβίωσης για τους πιο ευάλωτους
Εκτός από την ουσιαστική βοήθεια που χρειάζονται πολλοί με το σούπερ μάρκετ ή το φαρμακείο υπάρχει και η επιτακτική ανάγκη για άμεση οικονομική υποστήριξη ευάλωτων ατόμων, που για άλλη μία φορά εγκαταλείπονται στην τύχη τους χωρίς κανένα δίχτυ προστασίας. Εκτός από το προφανές, δηλαδή το πλήθος των αδήλωτων εργαζομένων που έχουν μείνει χωρίς δουλειά, μία από τις κατηγορίες ατόμων που είναι παραδοσιακά αποκλεισμένοι από κάθε παροχή και αντιμετωπίζουν πρόβλημα διαβίωσης –ειδικά στις παρούσες συνθήκες– είναι οι εργαζόμενοι στο σεξ.
Όπως εξηγεί σε σχετικό βίντεοΚορονοϊός και εργασία στο σεξ | YouTube η Άννα Κουρουπού, η οποία κάνει αυτή τη δουλειά 40 χρόνια, «οι άνθρωποι που εργαζόμαστε στο σεξ, όπως κάθε ελεύθερος επαγγελματίας, δεν έχουμε μισθό. Ενώ στη χώρα μας η εργασία στο σεξ είναι νόμιμη, δεν έχουμε κανένα εργασιακό δικαίωμα, ούτε άδειες ασθενείας, ούτε επιδόματα ανεργίας, ούτε καν ιατρική περίθαλψη. Εκ των πραγμάτων η εργασία στο σεξ μπήκε σε καραντίνα, όπως πολλά άλλα επαγγέλματα. Αν όμως δεν εργαστούμε, είναι αδύνατον να επιβιώσουμε».
Στο πλαίσιο αυτό, το Red Umbrella Athens(redumbrella.org.gr) του Συλλόγου Οροθετικών Ελλάδος Θετική Φωνή, σε συνεργασία με άτομα που εργάζονται στο σεξ, ξεκίνησε στις 21 Μαρτίου καμπάνια συγκέντρωσης χρημάτων (Help us support sex workers in this coronavirus crisis | gogetfunding) για να να εξασφαλίσει στους ευάλωτους συνανθρώπους μας είδη πρώτης ανάγκης και να καλύψει βασικά έξοδα διαβίωσης, όπως ενοίκιο, ρεύμα κ.ά. Τονίζουν ότι «κανένα ποσό δεν είναι μικρό». Το fundraising θα διαρκέσει έως και τις 30 Απριλίου ενώ στην προσπάθεια, ακόμη και με 5 ευρώ, έχουν ήδη συμβάλει 229 άνθρωποι, με το συνολικό ποσό που έχει συγκεντρωθεί να ανέρχεται στα 5.127 ευρώ.
Το queersolidaritycovid19 είναι μια ιντερνετική αυτο-οργανωμένη πρωτοβουλία queer ατόμων που ζουν και δραστηριοποιούνται πολιτικά στην Αθήνα. Μέσω της πλατφόρμας στοχεύουν να δημιουργηθεί ένα δίκτυο επικοινωνίας για έμπρακτη υποστήριξη και βοήθεια. Κάποιος μπορεί να συνδεθεί στη φόρμα Solidarity (Bρείτε τις φόρμες εδώ) και επιλέγοντας «προσφέρω βοήθεια» ή «χρειάζομαι βοήθεια» να καταθέσει τη διαθεσιμότητα ή την ανάγκη του. To queersolidaritycovid19 πέρα απ’ τις δύο αυτές επιλογές θέλει να προσπαθήσει και για μια τρίτη οικονομικής στήριξης «από ένα ανοιχτό ταμείο στο οποίο θα μπορούσαμε να συνεισφέρουμε για όποιον αντιμετωπίζει δυσκολίες».
Η κοινωνική κουζίνα Ο Άλλος Άνθρωπος, η οποία ξεκίνησε τη δράση της στα χρόνια της οικονομικής κρίσης, συνεχίζει να προσφέρει σίτιση σε απόρους. Το φαγητό παρασκευάζεται καθημερινά στον Κεραμεικό τηρώντας όλους τους κανόνες υγιεινής. Όσοι έχουν ανάγκη μπορούν να το πάρουν συσκευασμένο σε πακέτο, ενώ σε συνεργασία με το Αυτοδιαχειριζόμενο Στέκι Καλλιθέας Buena Vista υπάρχει η δυνατότητα delivery. Επειδή υπάρχει ανάγκη στις προμήθειες της κουζίνας, όποιος θέλει να βοηθήσει μπορεί να αγοράσει μέσω ίντερνετ χρειαζούμενα (η πλήρης λίστα είναι στην πρώτη σελίδα του μπλογκ oallosanthropos.blogspot.com) και να βάλει ως διεύθυνση παράδοσης τον χώρο της κοινωνικής κουζίνας (Μεγάλου Αλεξάνδρου 122, Κεραμεικός, τηλ. επικοινωνίας: Κωνσταντίνος 6940 882355).
Από τις 18 Μαρτίου λειτουργεί η πρωτοβουλία Μοίρασμα | facebook, μια αυτο-οργανωμένη δράση σίτισης και παροχής ειδών πρώτης ανάγκης σε άστεγο πληθυσμό, η οποία ξεκίνησε ως πρωτοβουλία φίλων. Καθημερινά μοιράζουν φαγητό και σάντουιτς, κέικ, μπισκότα, μπουκάλια με νερό, χυμούς, φρούτα, υγρά μαντηλάκια, είδη προσωπικής υγιεινής, κρέμες και ό,τι άλλο συλλέγουν από άτομα που στηρίζουν τη δράση.Ραπτομηχανές και εκτυπωτές 3D στην παραγωγή μασκών
Άλλο ένα κενό που προσπαθούν να καλύψουν με ίδιους πόρους εθελοντικές πρωτοβουλίες είναι οι ελλείψεις σε μάσκες.
Μιλήσαμε με την Πόλυ, που μέσα σε μία μέρα έραψε μαζί με την αδερφή της πάνω από 100 βαμβακερές μάσκες και άρχισε να τις μοιράζει δωρεάν σε υπαλλήλους σούπερ μάρκετ και γείτονες και σκοπεύει να συνεχίσει να το κάνει μέχρι να της τελειώσει το απόθεμα σε ύφασμα.
«Πριν κάποιους μήνες ανοίξαμε με την αδερφή μου ένα κατάστημα ρούχων, το οποίο πλέον είναι κλειστό. Μια μέρα μιλούσα με μια φίλη μου που δουλεύει σε σούπερ μάρκετ. Έκλαιγε γιατί δεν μπορούσε να βρει πουθενά μάσκα και ένιωθε ανασφάλεια. Είχα ήδη διαβάσει πολλά για το αν είναι καλές οι υφασμάτινες μάσκες και σκεφτόμουν να ράψω. Όπως μου είπε μία φίλη από τους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα, από το τίποτα καλύτερες οι υφασμάτινες, όχι τόσο για προστασία, αλλά γιατί μας βοηθούν να μην αγγίζουμε το πρόσωπό μας. Ήμουν κι έξω φρενών με την αισχροκέρδεια γιατί έβλεπα συνεχώς στο facebook διαφημίσεις για υφασμάτινες μάσκες που τις πωλούσαν 4-5 ευρώ. Έτσι κι αλλιώς χωρίς δουλειά είμαστε σε αυτή τη φάση, σκέφτηκα, οπότε λέω στην αδερφή μου που ξέρει να ράβει, “δεν φτιάχνεις με ό,τι έχουμε τώρα;”. Τόσο απλά. Τη μία μέρα το σκεφτήκαμε και την άλλη είχαμε φτιάξει 102 μάσκες».
faceboook5.jpg
Οι μάσκες που έφτιαξαν η Πόλυ και αδερφή της
Η Πόλυ μοιράζει από λίγες μάσκες σε σε γείτονες και υπαλλήλους σούπερ μάρκετ και καταστημάτων take away όποτε βγαίνει για τα ψώνια της. «Κάθε φορά που θα βγω θα πάω σε διαφορετικό κατάστημα για να δώσω κι εκεί. Τους λέω πριν τις χρησιμοποιήσουν να τις πλύνουν στους 90 βαθμούς. Δίνω δύο στον καθένα. Πλένεις τη μία, φοράς την άλλη».
Ωστόσο την προβληματίζει το πώς θα διαθέσει τις υπόλοιπες μάσκες που θα φτιάξει ή αυτές που μπορεί να βρεθούν στα χέρια της. «Υπάρχει πιθανότητα μέσα στο επόμενο διάστημα να έχω περίπου 1.000 μάσκες από φίλους που έχουν βιοτεχνίες, αλλά δεν ξέρω πώς να τις διανείμω. Γιατί δεν είναι εύκολο να βγαίνω συνέχεια κι ούτε μπορώ να βάζω τον κόσμο να κάνει άσκοπες μετακινήσεις».
Η Πόλυ είναι μόνο μία από τους πολλούς εθελοντές που έχουν ξεκινήσει να ράβουν μάσκες ή να προσφέρουν υφάσματα. Στις 28 Μαρτίου, λίγες μόνο ώρες από τη στιγμή που αναρτήθηκε πρόσκληση από τον εικαστικό Μάριο Tériade Ελευθεριάδη, περισσότερες από 100 επαγγελματίες μοδίστρες και ράφτες από όλη την Ελλάδα έσπευσαν να εκφράσουν την επιθυμία τους να ράψουν δωρεάν περισσότερες από 8.500 μάσκες. Μέσα στην ίδια ημέρα ο αριθμός των εθελοντών άγγιξε τους 257 ενώ η συνολική δυναμική τους τις 30.000 μάσκες (η σχετική φόρμαΡΑΦΗ ΜΑΣΚΑΣ (φόρμα ενδιαφέροντος εθελοντή) δεν δέχεται άλλους εθελοντές μέχρι να ολοκληρωθεί η πρώτη παρτίδα). Όπως μας λέει ο Ελευθεριάδης, το μεγαλύτερο μέρος των μασκών θα διατεθεί μέσω δομών του Ερυθρού Σταυρού.
Ανάλογη πρωτοβουλία πήραν και οι άνθρωποι των ενδυματολογικών τμημάτων του Εθνικού Θεάτρου.
Κατόπιν συνεννόησης με το υπουργείο Υγείας, κάποιοι άλλοι έχουν ρίξει στη μάχη τους τρισδιάστατους εκτυπωτές τους (Εθελοντές παράγουν ασπίδες προστασίας για το ΕΣΥ | inside story) και πρώτες ύλες για την κατασκευή ειδικών μέσων προστασίας (Φόρμα Συμμετοχής /Δωρεάς / Αναζήτησης προστατευτικών μέσων νοσηλευτικού προσωπικού) για εκείνους που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή, δηλαδή το ιατρικό και το νοσηλευτικό προσωπικό της χώρας.
Δωρεάν φιλοξενία σε ελεύθερα διαμερίσματα
Στο πλευρό του νοσηλευτικού και ιατρικού προσωπικού έχουν ταχθεί έμπρακτα αρκετοί «οικοδεσπότες» Airbnb που προσφέρουν δωρεάν τα ακίνητά τους, είτε για διαμονή είτε για λίγες ώρες ξεκούρασης αν αυτά βρίσκονται κοντά σε νοσοκομεία.
screenshot-2020-03-31-at-13.45.17.jpg
«Το εγχείρημα ξεκίνησε στις 15 Μαρτίου και υπάρχει ανταπόκριση και από τις δύο πλευρές. Και από την πλευρά των ιδιοκτητών των ακινήτων που ανεβάζουν συνεχώς απ’ όλα τα σημεία της Ελλάδας και από ανθρώπους που το έχουν ανάγκη, κυρίως γιατρούς και νοσηλευτές. Γι’ αυτούς το ξεκινήσαμε. Το πρώτο μέλημά τους είναι να μην κολλήσουν δικούς τους ανθρώπους. Κάποιοι δεν μένουν μόνοι τους», αναφέρει στο inside story η Δάφνη, μια εκ των διαχειριστών της ομάδας I offer my AIRBNB home for FREE during Covid-19 Crisis.
screenshot-2020-03-31-at-13.57.59.jpg
screenshot-2020-03-31-at-13.59.30.jpg
Tο σπίτι τους σε γιατρούς και νοσηλευτές προσφέρουν κι άλλοι ιδιοκτήτες, όπως η Κατερίνα που διαθέτει ένα επιπλωμένο διαμέρισμα στον Νέο Κόσμο, το οποίο υπό κανονικές συνθήκες το μισθώνει σε μακροχρόνια βάση. «Είμαι από τις 26 Φεβρουαρίου σε εθελοντική καραντίνα γιατί είχα ταξιδέψει στο Μιλάνο και όλο αυτό το διάστημα με πνίγει το ότι δεν μπορώ να κάνω κάτι» λέει η Κατερίνα που έχει υπάρξει εθελόντρια σε φιλανθρωπικές και φιλοζωικές οργανώσεις, ενώ τα τελευταία χρόνια απασχολείται στο προσφυγικό. «Είδα λοιπόν αυτήν την κίνηση από έναν airbnb host και τη βρήκα εξαιρετική πρωτοβουλία. Nα που τελικά μπορώ να κάνω κάτι, για πρώτη φορά από τον καναπέ καθώς έχω συνηθίσει να είμαι στο πεδίο».