Δε μένουμε σιωπηλοί, ενώνουμε τη φωνή μας με τη φωνή των γιατρών!

Κείμενο- κάλεσμα της Πρωτοβουλίας Κατοίκων Εξαρχείων για τη Παγκόσμια Ημέρα Υγείας που καλεί σε στήριξη του Εθνικού Συστήματος Υγείας και του υγεινονομικού προσωπικού και σε διαμαρτυρία ενάντια στα μέτρα ‘σωτηριας’ που πριμοδοτούν ιδιωτικές κλινικές και διαφημιστικές καμπάνιες

πηγή: πρωτοβουλία κατοίκων εξαρχείων

ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΕΞΑΡΧΕΙΩΝ: ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΥΓΕΙΑΣ

Ζούμε σε μέρες που η ζωή αναμετριέται καθημερινά με τον θάνατο, με ορατό τον κίνδυνο κατάρρευσης των δημόσιων νοσοκομείων στην περίπτωση έξαρσης της πανδημίας του κορωνοϊού. Τα πρωθυπουργικά διαγγέλματα περιορίζονται ασφυκτικά στην επικοινωνιακή στρατηγική της ατομικής ευθύνης απέναντι στην «ασύμμετρη υγειονομική απειλή», ενοχοποιώντας την κοινωνία ως αποκλειστικά υπεύθυνη για τη δημόσια υγεία. Την ίδια στιγμή επιχειρείται η παραγραφή των κυβερνητικών ευθυνών, που έχει προσλάβει μόλις 270 νέους γιατρούς, παρά τις 8.000 τουλάχιστον κενές θέσεις του ΕΣΥ:
– Εξουθενωμένοι γιατροί και νοσηλευτές των δημόσιων νοσοκομείων αγωνίζονται να κρατήσουν την κοινωνία όρθια και υγιή, συχνά χωρίς μάσκες και γάντια. Την ίδια στιγμή η κυβέρνηση χαρίζει εκατομμύρια ευρώ στους εντιμότατους φίλους της. Παίρνουμε χαρτί και μολύβι: 30.000.000 ευρώ σε ιδιωτικές κλινικές για τη διενέργεια διαγνωστικών ελέγχων (tests), διπλασιασμός της αποζημίωσης των ΜΕΘ των ιδιωτικών κλινικών από 800 σε 1.600 ευρώ και 11.000.000 ευρώ για την διαφημιστική καμπάνια «Μένουμε σπίτι». Έργα και ημέρες «κοινωνικής ευαισθησίας και κανονικότητας» από την κυβέρνηση των «αρίστων», που απορρίπτει τον διορισμό γιατρών ως «ιδεοληψία».
– Η χώρα διαθέτει μόλις 600 περίπου κλίνες Μονάδων Εντατικής Θεραπείας, καθώς οι κατά κεφαλήν δαπάνες για το δημόσιο σύστημα υγείας μειώνονταν σταθερά κατά 8,7% μόνο την περίοδο 2009-2013. Την τελευταία, άλλωστε, δεκαετία τα κατηργημένα δημόσια νοσοκομεία βαφτίζονταν ως «θυσία» για να «γίνουμε επιτέλους Ευρώπη» και το δικαίωμα στην υψηλής ποιότητας δημόσια υγεία ως «λαϊκισμός» ισοδύναμος της χρεοκοπίας της χώρας. Οι εικόνες δαντικής κόλασης στα νοσοκομεία της Ιταλίας και της Νέας Υόρκης αποτυπώνουν τι σημαίνουν η εγκατάλειψη και η ιδιωτικοποίηση του δημόσιου συστήματος υγείας
Σε αυτές τις συνθήκες μόνο η έκτακτη χρηματοδότηση του Εθνικού Συστήματος Υγείας, η άμεση διασφάλιση όλων των αναγκαίων κλινών ΜΕΘ, οι μαζικοί διορισμοί όλου του αναγκαίου υγειονομικού προσωπικού και η δωρεάν διενέργεια διαγνωστικού ελέγχου (tests) σε μαζική κλίμακα μπορούν να σώσουν την κοινωνία από την πανδημία. Για να μην πληρώσουμε τον λογαριασμό και της πανδημικής κρίσης και χρησιμοποιηθεί η τελευταία ως άλλοθι νέων μέτρων «σωτηρίας».

Δε μένουμε σιωπηλοί, είμαστε ενεργοί
και ενώνουμε τη φωνή μας με τη φωνή των γιατρών!
Κανένας μόνος, καμία μόνη σε αυτήν την κρίση!