Διεθνής Αμνηστία: Μένοντας σπίτι, δεν ξεχνάμε τους πιο ευάλωτους συνανθρώπους μας
Με ανακοίνωσή της η Διεθνής Αμνηστία μας καλεί όλους να μην ξεχάσουμε όσους έχουν αυτές τις ημέρες μεγαλύτερη ανάγκη.
“Παρόλο που γνωρίζουμε ότι ο κορονοϊός δεν κάνει διακρίσεις, οι κυβερνήσεις σε πολλές χώρες του κόσμου όμως κάνουν. Για αυτό στεκόμαστε στο πλευρό αυτών που είναι περισσότεροι ευάλωτοι/ες.”
πηγή: Διεθνής Αμνηστία
Ζούμε όλες και όλοι πρωτόγνωρες στιγμές.
Μέσα στα σπίτια μας, έχοντας αποχωριστεί την καθημερινότητά μας και έχοντας απομακρυνθεί από πολλά αγαπημένα μας πρόσωπα, σε καθεστώς ανησυχίας και φόβου απέναντι στον αόρατο κίνδυνο του κορονοϊού.
Αυτό μπορεί να θεωρηθεί ένα ακόμα email από τη Διεθνή Αμνηστία, που μπορεί να μην ανοιχτεί ποτέ ή να ανοιχτεί στα βιαστικά και να μην διαβαστούν παραπάνω από 2-3 γραμμές.
Αυτό που θέλουμε να μοιραστούμε μαζί σας, με εσάς που στηρίζετε τη δράση μας και την αποστολή μας για την υπεράσπιση των ανθρώπινων δικαιωμάτων, είναι πως αργά ή γρήγορα και αυτή η μπόρα θα περάσει. Το σημαντικό είναι να βγούμε όσο το δυνατόν αλώβητοι/ες στην μάχη με το κορονοϊό για να μπορέσουμε να χαρούμε τις υπέροχες ανοίξεις που έρχονται μπροστά μας.
Θα αντιμετωπίσουμε αυτή την κρίση με αλληλεγγύη, με κοινωνική ενσυναίσθηση και εγρήγορση για τους ανθρώπους που έχουν μεγαλύτερες ανάγκες από εμάς.
Όμως δεν θα ξεχάσουμε σε τέτοιες συνθήκες, υπάρχουν συνάνθρωποί μας που επιβαρύνονται πολύ περισσότερο από τους υπόλοιπους και τα δικαιώματά τους δοκιμάζονται περισσότερο:
- Μένοντας σπίτι, δεν ξεχνάμε τους πρόσφυγες, αυτούς και αυτές που επί χρόνια στοιβάζονται σε άθλιες συνθήκες στους καταυλισμούς στα νησιά, έχοντας για σπίτι τους μία σκηνή χειμώνα-καλοκαίρι. Που ακόμα και σε φυσιολογικές συνθήκες, η υγεία τους ήταν σε κίνδυνο. Πόσο δε μάλλον τώρα. Υπογράψτε εδώ και στο τέλος αυτού του newsletter, την έκκλησή μας, για την προστασία των προσφύγων από τον κορονοϊό.
- Μένοντας σπίτι, δεν ξεχνάμε τους/τις άστεγους/ες, που είτε έχασαν τα σπίτια τους μέσα στην κρίση είτε λόγω άλλων συγκυριών και έμειναν στο δρόμο εκτεθειμένοι/ες σε κάθε λογής κίνδυνο. Πόσο δε μάλλον τώρα.
- Μένοντας σπίτι, δεν ξεχνάμε αυτούς και αυτές που εργάζονται ακόμα καθημερινά, είτε επειδή είναι ημερομίσθιοι/ες και δεν αντέχουν να χάσουν ένα μεροκάματο, είτε επειδή οι χώροι εργασίας τους λειτουργούν σαν να μην συμβαίνει τίποτα. Αυτούς/ες που η ζωή τους γινόταν λάστιχο μέσα σε επισφαλείς εργασιακές συνθήκες. Πόσο δε μάλλον τώρα.
- Μένοντας σπίτι, δεν ξεχνάμε τους φυλακισμένους/ες, αυτούς/ες που βρίσκονται σε υπεράριθμες φυλακές, με χρόνια προβλήματα υγειονομικής περίθαλψης. Πόσο δε μάλλον τώρα.
- Μένοντας σπίτι, δεν ξεχνάμε τους ανθρώπους για τους οποίους ο εγκλεισμός μπορεί να έχει σοβαρότερες συνέπειες, τους ψυχικά ασθενείς, τις γυναίκες που σηκώνουν μεγαλύτερο βάρος στο σπίτι, ή και βρίσκονται αντιμέτωπες με την ενδοοικογενειακή βία και κακοποίηση. Πόσο δε μάλλον τώρα.
Αντιμετωπίζοντας μια πανδημία που μας απειλεί όλους/ες, η Διεθνής Αμνηστία αγωνίζεται για τα οικονομικά και κοινωνικά μας δικαιώματα, ανάμεσα στα οποία είναι το δικαίωμα στην υγεία και το δικαίωμα για αξιοπρεπές επίπεδο διαβίωσης. Όλα τα Τμήματα της Διεθνούς Αμνηστίας σε όλο τον κόσμο συντονίζουν τις δράσεις τους και απαιτούν από τις κυβερνήσεις να διασφαλίσουν ότι όλοι/ες θα έχουν πρόσβαση στην υγεία, την περίθαλψη και την πρόληψη σε συνθήκες αξιοπρέπειας.
Η Διεθνής Αμνηστία παρακολουθεί στενά τις στάσεις των κυβερνήσεων στην κρίση. Ζούμε σε ασυνήθιστους καιρούς, αλλά είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι εξακολουθεί να ισχύει το δίκαιο των ανθρώπινων δικαιωμάτων. Αυτό μάλιστα θα μας βοηθήσει να το ξεπεράσουμε από κοινού. Διαβάστε εδώ πώς τα ανθρώπινα δικαιώματα μπορούν να μας βοηθήσουν να προστατευτούμε και ποιες είναι οι υποχρεώσεις των κυβερνήσεων σε σχέση με την πανδημία. Δείτε επίσης την προκαταρκτική έκθεση της Διεθνούς Αμνηστίας για τις υποχρεώσεις των κρατών.
Παρόλο που γνωρίζουμε ότι ο κορονοϊός δεν κάνει διακρίσεις, οι κυβερνήσεις σε πολλές χώρες του κόσμου όμως κάνουν. Για αυτό στεκόμαστε στο πλευρό αυτών που είναι περισσότεροι ευάλωτοι/ες.