Η «καραντίνα» για 331 ασυνόδευτα προσφυγόπουλα που κρατούνται σε κρατητήρια

πάρχουν ανήλικοι που βρίσκονται σε καθεστώς προστατευτικής φύλαξης από τις 22 Ιανουαρίου, επί 90 ολόκληρες ημέρες, οι οποίοι δεν προβλέπεται να εξέλθουν σύντομα. «Ήδη πριν την εφαρμογή των μέτρων και την αναστολή των επισκέψεων μας στα κρατητήρια ήρθαμε σε επαφή με ανηλίκους οι οποίοι εμφάνιζαν σοβαρές ψυχολογικές και ψυχιατρικές δυσκολίες, αυτοκαταστροφική συμπεριφορά, συμπτώματα έντονου στρες και είχαν ανάγκη για ψυχιατρική παρακολούθηση», αναφέρεται.

Πηγή: thepressproject.gr

Στα κρατητήρια Αστυνομικών Τμημάτων σε όλη την επικράτεια συνωστίζονται σε καθεστώς προστατευτικής φύλαξης 331 ασυνόδευτοι ανήλικοι, καθώς τα μέτρα για τον περιορισμό μετάδοσης κορονοϊού έχουν αναστείλει τις μεταφορές τους σε κατάλληλες δομές φιλοξενίας. Ορισμένοι εξ αυτών παραμένουν στα κρατητήρια για περισσότερους από τρεις μήνες.Η «καραντίνα» για 331 ασυνόδευτα προσφυγόπουλα που κρατούνται σε κρατητήρια 

Τα αναγκαία μέτρα για τον έλεγχο της πανδημίας έχουν προκαλέσει σοβαρές παρενέργειες στο ήδη προβληματικό καθεστώς προστατευτικής φύλαξης των ασυνόδευτων ανηλίκων στα κρατητήρια των αστυνομικών τμημάτων, επισημαίνει σε ανακοίνωσή της η Κοινωνική Οργάνωση Υποστήριξης Νέων «ΑΡΣΙΣ» και απευθύνει έκκληση στην ελληνική πολιτεία να μην συνεχίσει επ΄ αόριστον αυτή την ιδιότυπη μορφή καραντίνας, αλλά να αναζητήσει τρόπους για την τοποθέτηση των ανήλικων σε κατάλληλες δομές ασυνόδευτων.

Με βάση τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία, οι 63 από τους 331 βρίσκονται στη Βόρεια Ελλάδα, και συγκεκριμένα 47 στα κρατητήρια της Διεύθυνσης Αλλοδαπών Θεσσαλονίκης, 15 στο Τμήμα Διαχείρισης Μετανάστευσης Μυγδονίας και ένας στο Τμήμα Διαχείρισης Μετανάστευσης Θεσσαλονίκης στο Κορδελιό.

Όπως τονίζει η οργάνωση, οι συνθήκες διαβίωσης των ασυνόδευτων ανηλίκων σε καθεστώς προστατευτικής φύλαξης στα κρατητήρια αστυνομικών τμημάτων εξαρχής δεν πληρούσαν τις απαραίτητες προϋποθέσεις υγιεινής. Το γεγονός αυτό καθίσταται ακόμη πιο ανησυχητικό σε συνθήκες πανδημίας, η οποία απαιτεί τη συστηματική τήρηση των βασικών κανόνων υγιεινής, αλλά αυτό δεν μπορεί να είναι εφικτό εντός των χώρων κράτησης. Επιπλέον, επισημαίνει τις επιβλαβείς και καταστροφικές επιπτώσεις που έχει στον ψυχισμό των ανηλίκων η συνθήκη παρατεταμένου εγκλεισμού.

Υπάρχουν ανήλικοι που βρίσκονται σε καθεστώς προστατευτικής φύλαξης από τις 22 Ιανουαρίου, επί 90 ολόκληρες ημέρες, οι οποίοι δεν προβλέπεται να εξέλθουν σύντομα. «Ήδη πριν την εφαρμογή των μέτρων και την αναστολή των επισκέψεων μας στα κρατητήρια ήρθαμε σε επαφή με ανηλίκους οι οποίοι εμφάνιζαν σοβαρές ψυχολογικές και ψυχιατρικές δυσκολίες, αυτοκαταστροφική συμπεριφορά, συμπτώματα έντονου στρες και είχαν ανάγκη για ψυχιατρική παρακολούθηση», αναφέρεται.