Μέτρα για Πανδημίες και Μη: Σύντομος Οδηγός για Ενοικιαστές

βασικές νομικές και πρακτικές πληροφορίες σχετικά με μείωση ενοικίου και μη καταβολή ενοικίου τον καιρό της πανδημίας

Πηγή: unrealestate.noblogs.org

Τι ισχύει σήμερα με την μείωση των ενοικίων εξαιτίας της κρίσης του COVID19:

Μπορείς να πληρώσεις το 60% του ενοικίου σου εφόσον δουλεύεις σε επιχείρηση που έκλεισε είτε με κρατική εντολή, είτε επειδή ανήκει στις πληττόμενες οικονομικά επιχειρήσεις. Αυτό μπορείς εύκολα να το διαπιστώσεις από τη στιγμή που το αφεντικό σου θα σου κοινοποιήσει την αναστολή της σύμβασης σου.
Επίσης, μπορείς πάλι να πληρώσεις το 60% εάν είσαι φοιτήτρια, μένεις μακρυά από τον τόπο μόνιμης κατοικίας σου και είσαι εξαρτώμενο μέλος εργαζόμενου σε επιχείρηση που έχει ανασταλεί η λειτουργία της εξαιτίας του κορωνοϊού.

*Προς το παρόν αυτή η ρύθμιση ισχύει για του μήνες Απρίλιο και Μάϊο 2020.

Τι ισχύει γενικά με την μη πληρωμή του ενοικίου:

Αυτό που ισχύει γενικά είναι ότι πλέον ο νόμος δεν υποστηρίζει την ενοικιάστρια αλλά τον ιδιοκτήτη – γενικά.

Τι μπορεί να συμβεί νομικά όταν δεν πληρώνεις το ενοίκιο σου (μέρος ή ολόκληρό ή ακόμα κι αν πληρώνεις εκπρόθεσμα):

Από την πρώτη μέρα καθυστέρησης, ο ιδιοκτήτης έχει το δικαίωμα να καταγγείλει το συμβόλαιο και να ασκήσει αγωγή εναντίον σου.

Αυτό μπορεί να το κάνει με δύο τρόπους:

1) Ο ένας είναι αρκετά χρονοβόρος και κοστίζει (δικηγόροι, παράβολα, κλπ). Αν ο ιδιοκτήτης αποφασίσει να ακολουθήσει αυτόν τον δρόμο, σε πάει στα δικαστήρια, ζητάει τα οφειλόμενα νοίκια και μάλιστα έντοκα. Αυτή η διαδικασία πρέπει να πάρει σειρά για να δικαστεί, να περάσουν κάποιοι μήνες, να έρθει κι η δική σου η σειρά και να δεις τι θα γίνει.
2) Ο δεύτερος τρόπος είναι σχετικά πιο σύντομος από τον παραπάνω αλλά σε κάθε περίπτωση κι εδώ χρειάζεται κάποιος χρόνος (τουλάχιστον κάνα δίμηνο). Για να ξεκινήσει αυτή η διαδικασία θα πρέπει να πληρούνται κάποιες προϋποθέσεις. Η κύρια προϋπόθεση είναι να υπάρχει αποδεικτικό της μίσθωσης δηλαδή κάποιο συμβόλαιο. Άρα εντελώς «μαύρες» μισθώσεις είναι δύσκολο, έως αδύνατο να πάρουν αυτόν τον δρόμο. Οι άλλες προϋποθέσεις αφορούν νομικά ζητήματα όπως οι λόγοι μη καταβολής, η επίδοση εξώδικου από δικαστικό επιμελητή στην ενοικιάστρια και η μη καταβολή του ενοικίου μέσα σε 15 μέρες. Δηλαδή αν πληρώσεις κάτι μέσα σε αυτό το δεκαπενθήμερο μάλλον την γλιτώνεις.

Μέσες άκρες δεν είναι ιδιαίτερα εύκολο να σε διώξουν από το σπίτι σου αν δεν πληρώσεις το ενοίκιο, αλλά όχι ακατόρθωτο. Σε κάθε περίπτωση, με την κρίση του κορωνοϊού τα δικαστήρια είναι σε αναστολή λειτουργίας κι επίσης έχουν απαγορευτεί και οι πράξεις αναγκαστικής εκτέλεσης, όπως η έξωση. Άρα, όσο ισχύουν τα μέτρα, πρακτικά δεν μπορεί να γίνει κάτι.

Ο οδηγός σε μορφή pdf εδώ.