«Μια μικρή αλλά σημαντική νίκη»: Κατέθεσε κανονικά η γυναίκα – θύμα ενδοοικογενειακής βίας που είχε διωχθεί από Αστυνομικό Τμήμα
Κανονικά κατέθεσε εχθές, Δευτέρα, τη μήνυση της για ενδοοικογενειακή βία, η γυναίκα που είχε διωχθεί από ΑΤ με πρόσχημα, μεταξύ άλλων, τον κορονοϊό.
Υπενθυμίζεται ότι την προηγούμενη εβδομάδα, η γυναίκα κατέφυγε μαζί με τα παιδιά της και μάρτυρες σε Αστυνομικό Τμήμα, προκειμένου να καταγγείλει τον δράστη, οι αστυνομικοί όμως εκεί αρνήθηκαν να παραλάβουν τη μήνυση.
πηγή: ThePressProject
Κανονικά κατέθεσε εχθές, Δευτέρα, τη μήνυση της για ενδοοικογενειακή βία, η γυναίκα που είχε διωχθεί από ΑΤ με πρόσχημα, μεταξύ άλλων, τον κορονοϊό. Για «μια μικρή αλλά σημαντική νίκη» κάνει λόγο το Κέντρο Γυναικείων Μελετών «Διοτίμα», σημειώνοντας ότι «η έκκληση μας προς την Πολιτεία να προβεί σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες που προβλέπονται από τον νόμο για την προστασία των θυμάτων ενδοοικογενειακής βίας εν μέσω πανδημίας, αλλά και η έκταση που πήρε το όλο περιστατικό με τη βοήθεια όλων σας, προκάλεσαν την άμεση κινητοποίηση της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Αθηνών».
Υπενθυμίζεται ότι την προηγούμενη εβδομάδα, γυναίκα κατέφυγε μαζί με τα παιδιά της και μάρτυρες σε Αστυνομικό Τμήμα, προκειμένου να καταγγείλει τον δράστη. Οι αστυνομικοί όμως εκεί αρνήθηκαν να παραλάβουν τη μήνυση, επικαλούμενοι… τον κορονοϊό και συνοδεύοντας αυτήν τη δικαιολογία με τα συνήθη επιχειρήματα που αποθαρρύνουν τα θύματα να προχωρήσουν σε καταγγελίες σε τέτοιες υποθέσεις.
Μετά την καταγγελία του Κέντρο και την έκταση που πήρε το ζήτημα, που ανέδειξε και το TPP, επικοινώνησε με τη Διοτίμα «το γραφείο τύπου της Ελληνικής Αστυνομίας και το Γραφείο Αντιμετώπισης Ενδοοικογενειακής Βίας της Αστυνομικής Διεύθυνσης Αθηνών, διαβεβαιώνοντάς μας ότι θα επιληφθούν άμεσα του θέματος. Μάλιστα προτάθηκε στην επιζώσα να έρθει σε απευθείας επαφή με το Γραφείο Αντιμετώπισης Ενδοοικογενειακής Βίας για να γίνει προανακριτικά η όλη διαδικασία από εκεί. Ακολούθησε επικοινωνία και με τον αξιωματικό ασφαλείας του επίμαχου Αστυνομικού Τμήματος, που μας διαβεβαίωσε πως η γυναίκα μπορεί να πάει όποτε θέλει να υποβάλει μήνυση, το οποίο και έγινε την ίδια μέρα!»
Ολόκληρη η ανάρτηση του Κέντρου Γυναικείων Μελετών και Ερευνών – Διοτίμα
Μια μικρή αλλά σημαντική νίκη!
Κανονικά κατάθεσε εχθές τη μήνυση της για ενδοοικογενειακή βία, η γυναίκα που είχε διωχθεί από ΑΤ με πρόσχημα, μεταξύ άλλων, τον κορονοϊό.
Η δημοσιοποίηση τη μαρτυρίας της επιζώσας – εξυπηρετούμενης μας, από το Κέντρο #Διοτίμα, την Παρασκευή 27/3, η έκκληση μας προς την Πολιτεία «να προβεί σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες που προβλέπονται από τον νόμο για την προστασία των θυμάτων ενδοοικογενειακής βίας εν μέσω πανδημίας», αλλά και η έκταση που πήρε το όλο περιστατικό με τη βοήθεια όλων σας, προκάλεσαν την άμεση κινητοποίηση της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Αθηνών.
Τη Δευτέρα 30/3 επικοινώνησε με το φορέα μας το γραφείο τύπου της Ελληνικής Αστυνομίας και το Γραφείο Αντιμετώπισης Ενδοοικογενειακής Βίας της Αστυνομικής Διεύθυνσης Αθηνών, διαβεβαιώνοντάς μας ότι θα επιληφθούν άμεσα του θέματος. Μάλιστα προτάθηκε στην επιζώσα να έρθει σε απευθείας επαφή με το Γραφείο Αντιμετώπισης Ενδοοικογενειακής Βίας για να γίνει προανακριτικά η όλη διαδικασία από εκεί. Ακολούθησε επικοινωνία και με τον αξιωματικό ασφαλείας του επίμαχου Αστυνομικού Τμήματος, που μας διαβεβαίωσε πως η γυναίκα μπορεί να πάει όποτε θέλει να υποβάλει μήνυση, το οποίο και έγινε την ίδια μέρα!
Συνεχίζουμε να στεκόμαστε δίπλα στις επιζώσες έμφυλης βίας για να εξασφαλίσουμε την προστασία και ασφάλεια τους!
Δεν προσπερνάμε την έμφυλη βία.
«Το σπίτι δεν είναι καταφύγιο για όλες»
Παράλληλα, καμπάνια συλλογής υπογραφών ξεκίνησε η Φεμινιστική Συλλογικότητα Καμία Ανοχή, με στόχο να ενισχυθούν άμεσα οι παροχές και η στήριξη από τις αρμόδιες αρχές στις επιζώσες έμφυλης ή/και ενδοοικογενειακής βίας, γυναίκες, θηλυκότητες, παιδιά και ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα.
Ολόκληρο το ψήφισμα (κλικ εδώ για υπογραφές)
Δεν είμαστε όλες ασφαλείς στο σπίτι.
Απαιτούμε άμεση δράση για την έμφυλη ή/και ενδοοικογενειακή βία.
Το «μένουμε σπίτι» δε σημαίνει για όλες μας ασφάλεια, για πολλές αποτελεί ακόμη μεγαλύτερο εγκλωβισμό σε ένα κακοποιητικό και τοξικό περιβάλλον.
Οι επιζώσες έμφυλης βίας, εν μέσω πανδημίας και περιορισμού της κυκλοφορίας, είναι εξαναγκασμένες να βρίσκονται διαρκώς στο σπίτι μαζί με τον κακοποιητή τους, στη συντριπτική πλειονότητα των περιπτώσεων σύζυγο, σύντροφο ή άλλο μέλος της οικογένειας.
Μακριά από το επαγγελματικό τους περιβάλλον, αποκομμένες ακόμη περισσότερο και από τον κοινωνικό τους περίγυρο, σε εντονότερη ενδεχομένως οικονομική εξάρτηση από τον δράστη, με περιορισμένες δυνατότητες αναζήτησης υποστήριξης, αντιμετωπίζουν ακόμη μεγαλύτερης έντασης έμφυλη βία, με σημαντικές επιπτώσεις στη σωματική και ψυχική τους υγεία.
Οι ζωές τους απειλούνται.
Άλλωστε, είναι γνωστό πως η ενδοοικογενειακή βία γνωρίζει ιδιαίτερη έξαρση σε περιπτώσεις επιδημιών, φυσικών καταστροφών κ.ά. – το δείχνουν καθαρά όλα τα διεθνή επιστημονικά δεδομένα από παλιότερες πανδημίες (π.χ. Ebola), αλλά και τα εμπειρικά δεδομένα από την Κίνα και χώρες που έχουν πληγεί από την πανδημία COVID-19. Η ίδια εικόνα προκύπτει και από τα πρώτα στοιχεία που έφτασαν από την Κύπρο, τη Γαλλία, την Ισπανία και την Ιταλία, καταδεικνύοντας αυξημένες κλήσεις στις σχετικές τηλεφωνικές γραμμές.
Σε αυτές τις κρισιακές καταστάσεις, που η κυριαρχία της τοξικής αρρενωπότητας επιβάλλει με μεγαλύτερη ένταση την ισχύ και τον έλεγχό της στα σώματα γυναικών, παιδιών και ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων, χρησιμοποιώντας την πανδημία ως νομιμοποιητικό επιχείρημα, οι διέξοδοι διαφυγής για τις επιζώσες/ντες στενεύουν ασφυκτικά, καθώς το ήδη ανεπαρκές δημόσιο δίκτυο υποστήριξης υπολειτουργεί. Με αυτά τα δεδομένα, χιλιάδες γυναίκες, θηλυκότητες, αλλά και ΛΟΑΤΚΙ+ υποκείμενα βρίσκονται πλέον εκτεθειμέν@ σε ανυπολόγιστους κινδύνους.
Για αυτό το λόγο απαιτούμε άμεσα τη λήψη μέτρων, ώστε να διαμορφωθεί μια δίοδος στην ασφυξία:
- Να επιταχτούν άμεσα ξενώνες για τη στέγαση των επιζωσών (και των παιδιών τους, αν έχουν), αλλά και ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων.
- Να μην ανασταλεί η εκδίκαση καμίας υπόθεσης έμφυλης βίας. Για πολλές γυναίκες και ΛΟΑΤΚΙ+ υποκείμενα, ακόμα και τα περιοριστικά μέτρα αποτελούν σημαντικό εχέγγυο για την ασφάλειά τους.
- Να λειτουργήσει η γραμμή SOS 15900 και με chat. Για πολλές επιζώσες είναι αδύνατο να τηλεφωνήσουν, λόγω του 24ωρου εγκλεισμού τους με τον κακοποιητή τους.
- Να συνεχίσει απρόσκοπτα η παροχή νομικής συμβουλευτικής και ψυχοκοινωνικής στήριξης από τα Συμβουλευτικά Κέντρα της Γενικής Γραμματείας Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων αξιοποιώντας την τηλεργασία και τις νέες τεχνολογίες.
- Να ενισχυθούν οι επιζώσες οικονομικά, ώστε να σταματήσει η οικονομική εξάρτηση από τον κακοποιητή τους και να μπορούν να φύγουν, διασφαλίζοντας αξιοπρεπείς όρους διαβίωσης.
Τέλος, καλούμε τους αυτόπτες/αυτήκοες μάρτυρες να καταγγέλουν, ακόμα και ανώνυμα, περιστατικά έμφυλης βίας στις αρχές καλώντας το 15900 για καθοδήγηση και συμβουλευτική και το 100 για άμεση επέμβαση.
Καμία μόνη. Καμία απροστάτευτη.
Σχετικές διεκδικήσεις
Δεν είμαστε όλες ασφαλείς στο σπίτι!
Σε κατάσταση εγκλεισμού η έμφυλη και οικογενιακή βία εντείνεται. Πρέπει να κάνουμε ότι μπορούμε για να δημιουργηθεί μια δίοδος στην ασφυξία