Να δυναμώσουμε τη φωνή των εργαζόμενων στα supermarkets

Διεκδικήσεις για τους εργαζόμενους και τις εργαζόμενες στα supermarkets.

14 Απριλίου 2020

Πηγή orthostasia

ΤΕΤΑΡΤΗ 15 ΑΠΡΙΛΗ ΣΤΗΡΙΖΟΥΜΕ ΕΜΠΡΑΚΤΑ ΤΗΝ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΗΜΕΡΑ ΔΡΑΣΗΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ ΣΤΑ SUPERMARKETS

ΝΑ ΔΥΝΑΜΩΣΟΥΜΕ ΤΗ ΦΩΝΗ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΑ SUPERMARKETS

των εργαζομένων στον κλάδο του εμπορίου, της εργατικής τάξης

Οι εργαζόμενοι-ες στα supermarkets δεν είναι ούτε άγιοι ούτε ήρωες. Ούτε και εθελοντές! Είναι εργάτες και εργάτριες που ζουν από τον πετσοκομμένο μισθό τους, όπως όλοι και όλες που εργαζόμαστε. Εδώ και ένα μήνα, εν μέσω πανδημίας, οι συνάδελφοί και οι συναδέλφισσές μας επιστρατεύτηκαν χωρίς να το επιλέξουν να εργαστούν με ακόμα χειρότερες συνθήκες από αυτές που ίσχυαν πρωτύτερα. Η έλλειψη των απαραίτητων μέσων αυτοπροστασίας (γάντια, μάσκες, αντισηπτικά, απολυμάνσεις στους χώρους εργασίας) κάνει την δουλειά άκρως επικίνδυνη, ενώ η τρομοκρατία της εργοδοσίας τους εξοντώνει καθημερινά. Τα ωράρια γίνονται ακόμα πιο ελαστικά, οι απλήρωτες υπερωρίες πληθαίνουν, η εντατικοποίηση βαράει κόκκινο, τα ρεπό και τα διαλείμματα κόβονται. Ενώ η κερδοφορία ΟΛΩΝ των αλυσίδων supermarkets έχει τιναχτεί στον αέρα με ολόκληρα δις στις τσέπες ντόπιων και πολυεθνικών ομίλων, οι συνάδελφοί μας χάνουν ακόμα περισσότερα δικαιώματα με βάση τις πολιτικές του Υπ.Εργασίας και της κυβέρνησης, όπως το σύνολο της εργατικής τάξης, των ανέργων και των κατώτερων κοινωνικών στρωμάτων. Ακόμα και στα δήθεν κλειστά εμπορικά καταστήματα, οι εργοδότες λειτουργούν με ελάχιστο προσωπικό τα e-shops τους συνεχίζοντας να κερδοφορούν ενώ αναστέλλουν τις συμβάσεις εργασίας σε χιλιάδες εργαζόμενους και προετοιμάζονται για το νέο γύρο μακελέματος κάθε εργατικής κατάκτησης (μισθοί, συμβάσεις, ωράρια, αργίες κ.α).

Ταυτόχρονα, οι όμιλοι των supermarkets για να χρυσώσουν το χάπι της εργοδοτικής τρομοκρατίας και άκρατης κερδοφορίας τους, τολμούν να μιλούν για δήθεν bonus προς τους εργαζόμενους ενώ ουσιαστικά δίνουν προπληρωμένες κάρτες και διατακτικές για ψώνια…από τα ίδια τα καταστήματά τους! Παράλληλα, διαφημίζουν τις δήθεν προσλήψεις που κάνουν αποκρύπτοντας ότι στην συντριπτική τους πλειοψηφία είναι θέσεις εργασίας προσωρινές και κακοπληρωμένες, για 5 και 10 μέρες, με εργόσημο, και πολλές από αυτές μέσω των γνωστών εταιρειών-σκλαβοπάζαρων “ενοικίασης” εργαζομένων!

Δεν χρειαζόμαστε τις ελεημοσύνες της εργοδοσίας, ούτε τα χειροκροτήματα του “καταναλωτικού κοινού”! Χρειαζόμαστε το δυνάμωμα της ταξικής αλληλεγγύης μεταξύ των εργαζομένων όλων των κλάδων, των ανέργων, όλων των φτωχών. Έχουμε άμεση ανάγκη να σπάσουμε τον φόβο και να διεκδικήσουμε έμπρακτα τα αυτονόητα για τη ζωή μας και την συλλογική προστασία της, χωρίς εξαιρέσεις. Χρειαζόμαστε ο ένας την άλλην για να δυναμώσουμε την συλλογική μας δύναμη απέναντι στην διαχρονική συμμαχία κυβέρνησης-εργοδοτών-ξεπουλημένου συνδικαλισμού.

Να οργανωθούμε σε κάθε χώρο δουλειάς, σε εργατικές συλλογικότητες και “ορατές” ή αόρατες” επιτροπές αγώνα, να συμμετέχουμε ενεργά στα κλαδικά/επιχειρησιακά σωματεία μας παίρνοντας τον αγώνα και τη ζωή μας στα χέρια μας..

Δυναμώνουμε την συναδελφική αλληλεγγύη, οργανώνουμε τον αγώνα μας, διαδίδουμε τις διεκδικήσεις μας. Τα εργατικά συμφέροντα μπροστά!

ΝΑ ΜΠΛΟΚΑΡΟΥΜΕ ΤΟΝ ΙΟ ΤΗΣ ΕΡΓΟΔΟΤΙΚΗΣ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

ΚΥΡΙΑΚΗ ΑΡΓΙΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ-ΕΣ

κατάργηση των νόμων που τσακίζουν την κυριακάτικη αργία και τα ωράρια εργασίας

Κυριακές τα μαγαζιά κλειστά-κανένας για ψώνια, κανένας για δουλειάς

ΣΥΛΛΟΓΙΚΕΣ ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ ΣΤΟΥΣ ΧΩΡΟΥΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

μπλοκάρισμα των απολύσεων και των εκβιαστικών παραιτήσεων,

αυξήσεις στους μισθούς, συμβάσεις αορίστου χρόνου, δώρα και ένσημα για όλους-ες

ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΚΑΘΕ ΜΟΡΦΗΣ ΕΛΑΣΤΙΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

κατάργηση των δουλεμπορικών εταιρειών, της νοικιαζόμενης/εκ περιτροπής εργασίας

άδειες, ρεπό, διαλείμματα, μέτρα υγιεινής και ασφάλειας για όλους-ες

ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΩΝ ΕΚΤΑΚΤΩΝ ΠΝΠ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ-ΑΦΕΝΤΙΚΩΝ

ενεργοποίηση του ΣΕΠΕ/ΕΡΓΑΝΗ για τους εργοδότες, έγκαιρη καταβολή του δώρου Πάσχα

να υπερασπιστούμε την εργατική-συνδικαλιστική οργάνωση και δράση, κάτω τα χέρια από την απεργία

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ-ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΕΣ ΣΤΟΝ ΚΛΑΔΟ ΤΟΥ ΕΜΠΟΡΙΟΥ

orthostasia.wordpress.com / [email protected]

fb: εργαζόμενοι-ες στον κλάδο του εμπορίου

fb: εργατικό παρατηρητήριο BLOCK αφεντι-covid 2020