Υπάρχει εμβόλιο κατά της πανδημίας του κεφαλαίου;
Το Dock, κέντρο στήριξης ΚΑΛΟ στην Αθήνα, μετέφρασε έναν ‘Οδηγό Πρωτοβουλιών της Αλληλέγγυας Οικονομίας’ που παρουσιάζει εμπειρίες από μαρτυρίες αντίστασης και κατασκευής εναλλακτικών λύσεων που λαμβάνουν στο πλαίσιο της σημερινής υγειονομικής, οικονομικής και κοινωνικής κρίσης. Σκοπός είναι να αντιληφθούμε τι προοπτικές μπορεί να μας προσφέρει το όραμα της Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας στη δεδομένη κατάσταση που μοιάζει δυστοπική.
Πηγή: dock
Οι πρωτοφανείς καταστάσεις που ζούμε εξαιτίας της πανδημίας του Covid-19 έχουν σοβαρές επιπτώσεις σε θέματα δημόσιας υγείας καθώς τίθεται επί τάπητος η αντοχή των Εθνικών Συστημάτων που έχουν οικοδομηθεί παγκοσμίως. Μια άλλη πλευρά της πανδημίας είναι η διαχείριση αυτής της κρίσης και των επιπτώσεών της, πλευρά που άπτεται πολιτικών και ευρύτερων κοινωνικών επιλογών.
Η Κ.ΑΛ.Ο ως μια εναλλακτική πρόταση για την οικονομία και την κοινωνία, έχει άραγε να πει κάτι για τις καταστάσεις που βιώνουμε και για όσες θα ακολουθήσουν;
Μπορούν οι αρχές της Κ.ΑΛ.Ο, ν’ αποτελέσουν κατευθύνσεις για τις επιλογές μας σε πολιτικό, κοινωνικό και ατομικό επίπεδο;
Επιλέγουμε να μεταφράσουμε το παρακάτω άρθρο που φτιάχτηκε από τη Δικτύωση REAS στην Μαδρίτη, μία από τις μεγαλύτερες και μακροβιότερες Δικτύωσεις στην Ευρώπη (1995- σήμερα) που αποτελούσε κι έναν από τους βασικούς διοργανωτές του Παγκόσμιου Φόρουμ Μετασχηματιστικών Οικονομιών που επρόκειται να γίνει τον Ιούνιο του 2020 στη Βαρκελώνη, το οποίο και αναβλήθηκε.
Ερχόμενοι αντιμέτωποι με τις διάφορες κρίσεις που εξαπέλυσε o Covid-19, προσπαθούμε να αναλύσουμε την κατάσταση με τους όρους της Αλληλέγγυας Οικονομίας και με τη βοήθεια της Χάρτας των Αρχών μας. Το κείμενο αυτό είναι το εισαγωγικό πλαίσιο ενός Οδηγού Πρωτοβουλιών της Αλληλέγγυας Οικονομίας που προωθείται από το δίκτυο δικτυώσεων REAS της Μαδρίτης, για να παρουσιάσει εμπειρίες από μαρτυρίες, αντίστασης και κατασκευής εναλλακτικών λύσεων που λαμβάνουν χώρα εν όψει της σημερινής υγειονομικής, οικονομικής και κοινωνικής κρίσης.
Βρισκόμαστε σε μια περίοδο αναταραχής, σε μια δυστοπία βγαλμένη από ένα κινηματογραφικό σενάριο. Δεδομένης της κατάστασης έκτακτης ανάγκης, προσπαθούμε να βρούμε στοιχεία που μας βοηθούν να κατανοήσουμε την κατάσταση που αντιμετωπίζουν οι πολίτες και ο πλανήτης. Ο κορωνοϊός δεν γνωρίζει σύνορα και είναι πιο παγκοσμιοποιημένος από ποτέ. Επομένως, είναι επιτακτική ανάγκη να εντοπίσουμε τα αίτια που μας οδήγησαν σε αυτό το σημείο, να λάβουμε τα απαραίτητα μέτρα και να βάλουμε τις βάσεις για να βγούμε από αυτή την κρίση – υγιείς, όχι μόνο σωματικά, αλλά και κοινωνικά και οικονομικά – και να μην ξαναβρεθούμε βυθισμένοι μέσα στην επέλασή του.
Σε αυτό το νέο πλαίσιο, αναδύονται πολλαπλές αναλύσεις, σκέψεις και αναγνώσεις, από διαφορετικές οπτικές γωνίες, οι οποίες συμβάλλουν στη δημιουργία μιας συλλογικής ακτινογραφίας της τρέχουσας στιγμής στην οποία βρισκόμαστε. Σκοπός, λοιπόν, αυτού του άρθρου είναι να μπορέσουμε να προσθέσουμε τις συνεισφορές που προκύπτουν από το όραμα της Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας.
Και τι καλύτερο από το να δούμε ποιες είναι οι Βασικές Αρχές της Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας. Επομένως, έχοντας ως σημείο αναφοράς το μοντέλο και το κίνημά μας, είμαστε σε θέση να κατανοήσουμε τι συμβαίνει και έτσι γνωρίζουμε πού και πώς να δράσουμε.