150 κρούσματα κορονοϊού σε δομή φιλοξενίας προσφύγων στο Κρανίδι

Στη δομή προσφύγων στο Κρανίδι 150 από τους 471 αιτούντες άσυλο διαγνώστηκαν με covid-19. Παρά τις πολλές προειδοποιήσεις η κυβέρνηση δεν είχε πάρει κανένα μέτρο προστασίας και απαντάει τώρα με εκτεταμένη καραντίνα τόσο στη δομή όσο και στην περιοχή

21 Απριλίου 2020

Πηγή efsyn

Συνολικά 150 άτομα διαγνώστηκαν με Covid-19 στο Κρανίδι σε σύνολο 497 ατόμων που ελέγχθηκαν στο ξενοδοχείου που λειτουργεί ως δομή φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών.

Μιλώντας από την περιοχή ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, ανέφερε πως από τους 150 οι 148 είναι φιλοξενούμενοι, μια εργαζόμενη και ένα στέλεχος της δομής. Ανάμεσα τους πολλά παιδιά, είπε, αλλά όλοι τους ασυμπτωματικοί.

Αμέσως μετά την ολοκλήρωση της σύσκεψης (στο δημαρχείο Ερμιόνης) με τη συμμετοχή του δημάρχου Γιάννη Γεωργόπουλου και του Περιφερειάρχη Παναγιώτη Νίκα, ο κ. Χαρδαλιάς ανακοίνωσε έκτακτα μέτρα για τις επόμενες 14 ημέρες στην περιοχή.  

Όσον αφορά στη δομή ξεκαθάρισε πως τίθεται σε πλήρη στεγανοποίηση. Κανείς δεν μπαίνει και κανείς δεν βγαίνει απ’ αυτήν, είπε χαρακτηριστικά για τη δομήπου ούτως ή άλλως είχε είχε τεθεί σε καραντίνα από τη Μεγάλη Πέμπτη μετά τον εντοπισμό κρούσματος.

Τα μέτρα που ανακοίνωσε ο κ. Χαρδαλιάς περιλαμβάνουν απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 8 το βράδυ έως τις 8 το πρωί στον δήμο Ερμιονίδας, διευκρινίζοντας ότι για τις επόμενες 14 ημέρες οι κάτοικοι δεν θα μπορούν να επικαλεστούν για λόγο μετακίνησης τις περιπτώσεις Β4, Β5 και Β6. 

Επίσης, ανακοίνωσε την αναστολή λειτουργίας των λαϊκών αγορών και γενικά την απαγόρευση του υπαίθριου εμπορίου.

Παράλληλα, απηύθυνε έκκληση ειδικά σε όσους ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες να παραμείνουν στα σπίτια τους τις επόμενες 14 μέρες.

Ακόμη, ανακοινώθηκε η ενίσχυση του Κέντρου Υγείας Κρανιδίου με 6 γιατρούς και 4 άτομα νοσηλευτικό προσωπικό, ενώ το ΕΚΑΒ θα είναι διαθέσιμο σε 24ωρη βάση για τη δομή και για τις ανάγκες της περιοχής.

Όπως ανέφερε ο υφυπουργός, ο Δήμος σε συνεργασία με την Περιφέρεια και τους εμπλεκόμενους έχει αναλάβει το κομμάτι της τροφοδοσίας και ό,τι χρειάζεται σε υγειονομικό υλικό και στα ζητήματα που θα προκύψουν από τις ανάγκες αυτών των 14 ημερών.

Σύμφωνα με τον Ν. Χαρδαλιά «είναι όλα υπό έλεγχο αυτή τη στιγμή» και «δεν υπάρχει λόγος πανικού».

Ο ίδιος έκανε γνωστό πως θα παραμείνει στην περιοχή μέχρι αύριο και ότι και σήμερα θα συνεχιστούν οι έλεγχοι για προληπτικούς λόγους σε άτομα που τυχόν είχαν έρθει σε επαφή με κάποιο κρούσμα.

«Ειδικά κλιμάκια του ΕΟΔΥ και της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας είναι εδώ, και για τις επόμενες ημέρες, και ειδικά το βράδυ, θα έχουμε προχωρήσει και σε όλους τους ελέγχους που χρειάζονται -καθαρά για προληπτικούς λόγους- από εργαζόμενους της ευρύτερης περιοχής που θα μπορούσε έμμεσα ή άμεσα να έχουν σχέση με φιλοξενούμενους πριν τη Μ. Πέμπτη», τόνισε ο κ. Χαρδαλιάς.

«Το γεγονός εδώ στην περιοχή το αντιμετωπίζουμε ως κάτι τοπικής σημασίας και γι αυτό θα δείτε ότι αφορά μια συγκεκριμένη δομή δεν αφορά σε διασπορά μέσα στην κοινότητα», είπε μεταξύ άλλων.

Το πρώτο κρούσμα στη δομή, που λειτουργεί υπό την εποπτεία του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης, υπήρξε μια έγκυος πρόσφυγας από τη Σομαλία

Ο ΔΟΜ που έχει αναλάβει τη διαχείριση του ξενοδοχείου «βρίσκεται σε στενή επαφή με όλες τις αρμόδιες αρχές κι όλα τα απαιτούμενα μέτρα ασφαλείας εφαρμόζονται κατόπιν οδηγιών του ΕΟΔΥ και του υπουργείου Μετανάστευσης και ‘Ασυλου. Σε αυτό το πνεύμα συνεργασίας θα προβούμε σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες υπέρ της ασφάλειας των αιτούντων άσυλο, του προσωπικού του ΔΟΜ και του τοπικού πληθυσμού», υπογραμμίζει ο επικεφαλής του ελληνικού γραφείου του ΔΟΜ, Τζιανλούκα Ρόκο.

Στην ανακοίνωση διευκρινίζεται ότι μια ομάδα του ΔΟΜ που αποτελείται από συντονιστές, ψυχολόγους, διερμηνείς, νομικούς συμβούλους και κοινωνικούς λειτουργούς, με τον απαραίτητο εξοπλισμό ατομικής προστασίας, συνεχίζει να εργάζεται στη δομή με την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Το ξενοδοχείο έχει απολυμανθεί, το προσωπικό είναι εξοπλισμένο με την απαραίτητη προστασία, ενώ έχει διανεμηθεί ενημερωτικό υλικό σχετικά με τις οδηγίες προφύλαξης από τον COVID-19.

Στη δομή διαμένουν 471 αιτούντες άσυλο, στην πλειοψηφία τους μονογονεϊκές οικογένειες, κυρίως από το Καμερούν και τη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό.

Αντιπολιτευτικά πυρά για καθυστερήσεις

Για «τραγική ολιγωρία της κυβέρνησης Μητσοτάκη να πάρει τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία τόσο των προσφύγων που διαμένουν εκεί όσο και των πολιτών της ευρύτερης περιοχής», κάνει λόγο ο ΣΥΡΙΖΑ.

Σε ανακοίνωσή του παρατηρεί ότι «παρόλο που η κυβέρνηση γνώριζε την ύπαρξη κρούσματος στη συγκεκριμένη δομή ήδη από τη Μ. Πέμπτη, δεν προχώρησε στους απαραίτητους διαγνωστικούς ελέγχους, αφήνοντας έτσι ανεξέλεγκτη την εξάπλωση του κορωνοϊού».

«Είναι προφανές ότι δεν υπήρξε έγκαιρη κυβερνητική μέριμνα για πληθυσμούς ειδικής ευαλωτότητας που διαβιούν σε συνθήκες συγχρωτισμού και πλημμελούς ατομικής υγιεινής , όπως οι πρόσφυγες-μετανάστες, οι Ρομά, οι φυλακισμένοι, οι φιλοξενούμενοι σε γηροκομεία-προνοιακά ιδρύματα-ψυχιατρεία, οι άστεγοι κλπ» τόνισε ο τομεάρχης Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ, Ανδρέας Ξανθός.

«Δυστυχώς οι χειρότεροι φόβοι μας επιβεβαιώθηκαν και αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε αντιμέτωποι με έναν μεγάλο αριθμό κρουσμάτων στον Νομό Αργολίδας. Το Κίνημα Αλλαγής ήδη από τις αρχές Μαρτίου είχε κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου για το ενδεχόμενο εντοπισμού κρουσμάτων κορωνοϊού στις δομές μεταναστών, στις οποίες, όπως είναι γνωστό, επικρατούν πολύ δύσκολες συνθήκες υγιεινής» αναφέρει σχετικά ο Ανδρέας Πουλάς, βουλευτής Αργολίδας και υπεύθυνος του Τομέα Υγείας της Κ.Ο. του Κινήματος Αλλαγής.

«Από τη Μ. Πέμπτη που παρουσιάστηκε το πρώτο κρούσμα σε καθαρίστρια στη δομή μεταναστών που βρίσκεται στο Πόρτο Χέλι είχαμε ήδη επισημάνει την ανάγκη άμεσης παρουσίας του ΕΟΔΥ, την ίδια στιγμή, για τον έλεγχο της κατάστασης. Παρόλα αυτά το κυβερνητικό κλιμάκιο ήρθε στην περιοχή με καθυστέρηση τεσσάρων ημερών, μετά την επιβεβαίωση του πρώτου κρούσματος και αυτή τη στιγμή αντιμετωπίζουμε μία κρίσιμη κατάσταση στο Νομό Αργολίδας η οποία δεν γνωρίζουμε πώς θα εξελιχθεί. Δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο» σημειώνει ο βουλευτής του ΚΙΝ.ΑΛΛ.

«Τα 150 -μέχρι στιγμής- επιβεβαιωμένα κρούσματα κορονοϊού στο ξενοδοχείο “Γαλαξίας”, στην Αργολίδα, αποδεικνύουν την πρωτοφανή ολιγωρία της κυβέρνησης σε βάρος των 500 περίπου προσφύγων και μεταναστών που διαμένουν στη δομή, των εργαζομένων στο ξενοδοχείο και συνολικά του λαού της περιοχής»,επισημαίνει το ΚΚΕ σε ανακοίνωσή του και συμπληρώνει:

«Γιατί, παρά το επιβεβαιωμένο κρούσμα σε εργαζόμενη του ξενοδοχείου την Μ. Πέμπτη, η κυβέρνηση, αντί από την πρώτη στιγμή να ξεκινήσει μαζικούς ελέγχους στους φιλοξενούμενους, επέλεξε να περιορίσει την παρέμβασή της μόνο στα αστυνομικά μέτρα περιορισμού. Ο μαζικός έλεγχος τελικά ξεκίνησε με καθυστέρηση τουλάχιστον πέντε ημερών και ύστερα από την τυχαία διάγνωση ακόμα δύο κρουσμάτων».