Μήπως ήρθε η ώρα να στηρίξεις και εσύ τα άτομα που εργάζονται στο σεξ;

Άννα Κουρουπού: “Όταν τελειώσει η πανδημία, εμείς θα μετράμε θύματα κι εσείς θα μας κρεμάσετε ξανά στα μανταλάκια ως «Επικίνδυνες Πόρνες»”.

Δείτε την καμπάνια για την στήριξη των ατόμων που εργάζονται στο σεξ και στηρίξτε οικονομικά εδώ

Άννα Κουρουπού: “Όταν τελειώσει η πανδημία, εμείς θα μετράμε θύματα κι εσείς θα μας κρεμάσετε ξανά στα μανταλάκια ως «Επικίνδυνες Πόρνες»”.

Χρύσα Λύκου

Είμαστε εμείς που καθόμαστε στο σπίτι μας, προσπαθώντας να διατηρήσουμε την ψυχραιμία μας εν μέσω μιας πανδημίας που βυθίζει στον θάνατο ολόκληρο τον πλανήτη, λέγοντας με ενθουσιασμό ότι επιτέλους θα διαβάσουμε τα βιβλία που δεν προλαβαίναμε τα τελευταία δύο χρόνια, θα φτιάξουμε τις ντουλάπες μας, θα σιδερώσουμε τα εσώρουχα μας και θα λιώσουμε με όποια σειρά υπάρχει και δεν υπάρχει. Είμαστε εμείς που πηγαίνουμε στο super market, παίρνουμε πατατάκια, χαρτιά υγείας, κροκέτες για τον σκύλο και αποσμητικά χώρου με άρωμα φρούτα του δάσους, καταλήγοντας στο φαρμακείο για το καλύτερο deal, που έχει υπάρξει σε αντισηπτικά. Γυρίζουμε σπίτι και καθώς αναρωτιόμαστε αν έχει υπάρξει ποτέ πιο πεντακάθαρο, μετράμε τις μέρες που αφήνουμε αφαιρώντας τες από αυτές που μας περιμένουν.

Είμαστε εμείς και δεν γυρίζει όλος ο κόσμος γύρω μας, είμαστε εμείς και οφείλουμε να δώσουμε περισσότερες μάχες για όσους χρειάζονται τη φωνή μας, ακόμη και όταν ο κόσμος κυριολεκτικά χάνεται. Είμαστε εμείς και το τέλος αυτής την κόλασης θέλουμε να μας βρει όλες και όλους μαζί, έχοντας επιλέξει να σταθούμε δίπλα και όχι απέναντι από όποιον παλεύει να γίνει ορατός, σε μια κοινωνία που τον εξαφανίζει.

Γυναίκες και άντρες, εξακολουθούν να εργάζονται στο σεξ, σε δρόμους ακόμη πιο αφιλόξενους από πριν, προκειμένου να εξασφαλίσουν την καθημερινότητα μέσα στη βαρβαρότητα. Μιλώντας με την Άννα Κουρουπού, διευθύντρια του πρωτοβάθμιου φορέα πρόληψης και ενδυνάμωσης εργαζομένων στο σεξ, “Red Umbrella Αthens”, η ασφυξία της εποχής γίνεται ακόμη πιο αβάσταχτη.

“Η εργασία στο σεξ είναι επισφαλής εκ των πραγμάτων και σε «κανονικές» συνθήκες, τόσο λόγω της φύσης της, όσο και για το γεγονός ότι δεν υπάρχει καμία πολιτική βούληση ώστε η πολιτεία να σταθεί και να διορθώσει τα κακώς κείμενα του νόμου, αφήνοντας μας απροστάτευτες και χωρίς περίθαλψη.

Η ανασφάλεια που φέρει η σημερινή συνθήκη, σε παραλύει.

Τη δεδομένη στιγμή που γίνεται αυτή η κουβέντα, οι περισσότεροι πλέον μετράμε διψήφιο αριθμό καραντίνας. Τι ισχύει όμως για όσες και όσους δουλεύουν παρέχοντας υπηρεσίες σεξ, στον δρόμο; “Αν με ρωτούσες την Κυριακή, θα σου έλεγα κάθετα, πως οι άνθρωποι αυτοί είναι ακόμη εκεί έξω. Το είδα με τα μάτια μου, όταν πρότεινα σε τρία έμπειρα άτομα –στον τομέα του street work- από το Red Umbrella Athens και της Θετικής Φωνής, να πάμε να μοιράσουμε προφυλακτικά και αντισηπτικά, με βασικό σκοπό να νιώσουν ότι δεν τους έχουμε αφήσει στο έλεος των καιρών. Συναντήσαμε όπως καταλαβαίνεις, κόσμο και από τις δύο «πλευρές». Μετά τα νέα μέτρα δεν έχω ακόμη εικόνα, θα βγούμε όμως ξανά μέσα στην εβδομάδα. Θα στο πω όμως ωμά, να το καταλάβεις. Θεωρείς ότι 150 ευρώ πρόστιμο, θα σταθεί εμπόδιο σε κάποιον, όταν δεν έχει στην κυριολεξία να φάει ή να ταΐσει το παιδί του; Έτσι και αλλιώς, τα πρόστιμα είναι καθημερινή ρουτίνα. Ένα πάνω-ένα κάτω, δεν κάνει τη διαφορά. Δεν κρύφτηκα ποτέ πίσω από το δάχτυλο μου, η επιβίωση είναι άγριο πράγμα. Να μην ξεχνάμε επίσης, ότι δεν υπάρχει προσφορά χωρίς ζήτηση και το κλείνω εδώ”.