Πανδημία απολύσεων στη Beat

Έπειτα από μαζικές απολύσεις και «εθελοντικές» μειώσεις μισθών οι εργαζόμενοι της Beat προχώρησαν σε τρίωρη στάση εργασίας τη Πέμπτη 9 Απριλίου

Πηγή efsyn

Σε μαζικές απολύσεις, εκ περιτροπής εργασία και «εθελοντικές» μειώσεις μισθών προχώρησε η πολυεθνική Beat (πρώην taxibeat) εν μέσω πανδημίας προκαλώντας τις έντονες αντιδράσεις σωματείων του κλάδου της πληροφορικής, όπως το ΣΕΤΗΠ.

Η εταιρεία υποστηρίζει ότι οι 15 απολύσεις, που καταγγέλλονται, έγιναν επειδή οι συγκεκριμένοι εργαζόμενοι δεν είχαν τις απαιτούμενες επιδόσεις. Ωστόσο, παραμένουν πολλά ερωτήματα για τους πραγματικούς λόγους των απολύσεων, καθώς πρόκειται για μια ταχύτατα αναπτυσσόμενη πλατφόρμα που έκλεισε το 2019 σε ανοδική τροχιά με αύξηση στην επιβατική κίνηση, ενώ πριν από περίπου έναν μήνα διατράνωνε ότι θα κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να υποστηρίξει τους χρήστες (επιβάτες και οδηγούς ταξί), τους εργαζομένους και τη δημόσια υγεία, όντας από τις πρώτες επιχειρήσεις που εφάρμοσε τηλεργασία.

Οπως αναφέρει η συλλογικότητα Radical IT, σε συνάντηση με όλο το προσωπικό στις 7 Απριλίου ο CEO της εταιρείας, Νίκος Δρανδάκης, ανακοίνωσε την απόλυση 13 εργαζομένων στην Ελλάδα και επιπλέον απολύσεις στο τμήμα που δραστηριοποιείται στη Λατινική Αμερική, εκ περιτροπής εργασία σε όσους δεν έχουν κρίσιμους (non-critical) ρόλους -με βάση το άρθρο 2, Ν. 3846/2010 και άρα μονομερώς εφόσον πρόκειται για ολόκληρα τμήματα- όπως και «εθελοντικές» μειώσεις αποδοχών ύψους 10%.

Μπορεί η διοίκηση να τονίζει ότι οι απολύσεις σχετίζονται μονάχα με την αξιολόγηση των συγκεκριμένων εργαζομένων, αλλά για τον Πάρι Λαυτσή, μέλος του Δ.Σ. του ΣΕΤΗΠ και της Radical IT, είναι απορίας άξιον πώς το τμήμα ανθρώπινων πόρων της εταιρείας και τόσοι μάνατζερ έπεσαν έξω τόσο πολύ σχετικά με την απόδοση των συναδέλφων του προγραμματιστών που προσλήφθηκαν ύστερα από μεγάλο «φιλτράρισμα» και έπειτα από διπλές συνεντεύξεις, εκπόνηση δοκιμαστικών projects κ.ά. Ο ίδιος υπογραμμίζει στην «Εφ.Συν.»:

«Θα χρησιμοποιήσουμε όλα τα νόμιμα μέσα και όταν το επιτρέψει η κατάσταση θα προχωρήσουμε σε παρεμβάσεις προκειμένου να ανακληθούν οι απολύσεις των συναδέλφων. Παραμένουμε σε επιφυλακή για την επιβολή εκ περιτροπής εργασίας, όπως και για τις «εθελοντικές» μειώσεις μισθών, για τις οποίες τι θα συμβεί άραγε με όσους τις αρνηθούν; Στην περίπτωση της openbet όπου η διοίκηση προανήγγειλε απολύσεις και εκ περιτροπής εργασία η κινητοποίηση έφερε θετικά αποτελέσματα. Καλούμε όλους τους εργαζομένους να γραφτούν στο ΣΕΤΗΠ για να δώσουμε μαζί τη μάχη ενάντια σε κάθε επίθεση της εργοδοσίας του κλάδου και για την επιτακτική ανάγκη υπογραφής Κλαδικής Συλλογικής Σύμβασης, που θα εξασφαλίσει τα δικαιώματά μας».

Στάσεις εργασίας

Οι εργαζόμενοι στην Βeat δεν έμειναν με σταυρωμένα τα χέρια. Βρήκαν τρόπο να οργανωθούν παρά το γεγονός ότι εργάζονται από το σπίτι, συγκρότησαν σωματειακή επιτροπή και προχώρησαν σήμερα σε τρίωρη προειδοποιητική στάση εργασίας από τις 15.00 ως τις 18.00 με την κάλυψη του Δ.Σ. του ΣΕΤΗΠ. Με τη συμμετοχή στη στάση εργασίας οι εργαζόμενοι της Βeat απαιτούν:

  • Ανάκληση όλων των απολύσεων εν μέσω πανδημίας.
  • Καμία νέα απόλυση.
  • Άρση κάθε διαχωρισμού μεταξύ των υπαλλήλων.
  • Καμία αρνητική αναπροσαρμογή μισθών και όρων εργασίας.
  • Άρση όλων των τροποποιητικών συμβάσεων και της εκ περιτροπής εργασίας.