Στοιχειώδη μέτρα ανακούφισης στη «δομή – φυλακή» των Σερρών μετά την κοινωνική κατακραυγή

Μετά την κοινωνική κατακραυγή για τις απάνθρωπες συνθήκες κράτησης περίπου 600 προσφύγων και μεταναστών στη «δομή – φυλακή» του δήμου Σιντικής Σερρών, η κυβέρνηση αναγκάζεται να κάνει βήμα πίσω και να άρει τους περιορισμούς του κλειστού κέντρου.

πηγή: The Press Project

Μετά την κοινωνική κατακραυγή για τις απάνθρωπες συνθήκες κράτησης περίπου 600 προσφύγων και μεταναστών στη «δομή – φυλακή» του δήμου Σιντικής Σερρών, η κυβέρνηση αναγκάζεται να κάνει βήμα πίσω και να άρει τους περιορισμούς του κλειστού κέντρου. Στον χώρο βρέθηκε κλιμάκιο του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης (ΔΟΜ), που σε συνεργασία με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες κατέγραψαν τους εκατοντάδες ανθρώπους που βρίσκονται εκεί και άρχισαν να δέχονται τις πρώτες αιτήσεις ασύλου. Ο πρόεδρος της κοινότητας Προμαχώνα, Λεωνίδας Σπύρου, στάθηκε στην τεράστια ανταπόκριση που υπήρξε από φορείς και συλλογικότητες, αλλά υπογράμμισε [ως «το γεγονός ότι η δομή μετατρέπεται σε ανοιχτή δεν αναιρεί ότι βρίσκεται σε επικίνδυνο μέρος».

Από κλειστή σε ανοιχτή μετατρέπεται η δομή του δήμου Σιντικής Σερρών, όπου διαβιούν περίπου 600 άνθρωποι κάτω από άθλιες συνθήκες. Στον χώρο βρέθηκαν τη Δευτέρα κλιμάκιο του ΔΟΜ και της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ που κατέγραψαν όσους βρίσκονται στο κέντρο και ξεκίνησαν να δέχονται τις πρώτες αιτήσεις ασύλου. Διένειμαν είδη πρώτης ανάγκης με ειδική μέριμνα για τα παιδιά, κυρίως τα ασυνόδευτα, αλλά και τις γυναίκες, ιδίως τις εγκυμονούσες.

Τη Δευτέρα ο Λ. Σπύρου έκανε λόγο για διαφορετική εικόνα, καθώς πλέον αναλαμβάνει την κατάσταση ο ΔΟΜ. «Αυτό που είδα είναι τελείως διαφορετικό από αυτό που έβλεπα όλες τις προηγούμενες ημέρες. Έχουν έρθει άνθρωποι από το Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης, κατέγραψαν όσους βρίσκονται στη δομή, τους έδωσαν και από ένα φύλλο με τη φωτογραφία τους, σαν ταυτότητα. Φαίνεται πια ότι εδώ αναλαμβάνουν αυτοί. Βρήκα έναν δικηγόρο από αυτούς και μου είπε ότι απόψε το βράδυ υπογράφεται πρωτόκολλο παράδοσης- παραλαβής. Παραδίδει η αστυνομία και αναλαμβάνει ο ΔΟΜ. Η δομή από αύριο θα είναι ανοιχτή».

Ωστόσο, σε δηλώσεις του στην «Εφημερίδα των Συντακτών» ο Λ. Σπύρου επισημαίνει πως παρά την «τεράστια ανταπόκριση που υπήρξε στο κάλεσμά μας από φορείς και συλλογικότητες για να βοηθήσουμε αυτούς τους ανθρώπους», το πρόβλημα δεν λύθηκε καθώς «το γεγονός ότι η δομή μετατρέπεται σε ανοιχτή δεν αναιρεί ότι βρίσκεται σε επικίνδυνο μέρος».

Εξέφρασε την ανησυχία του για επιθέσεις ρατσιστών κατά των προσφύγων και μεταναστών και δήλωσε ότι κανείς δεν αναλαμβάνει την ευθύνη για την τύχη των ανθρώπων που βρίσκονται εγκλωβισμένοι στο κέντρο. «Όλοι δηλώνουν ανεύθυνοι κι εμείς δεν μπορούμε να κάνουμε πολλά πράγματα. 100 άνθρωποι είμαστε, οι περισσότεροι άνω των 65 ετών, και δεν θέλουμε το προσφυγικό χωριό μας να γίνει φυλακή ψυχών. Φοβάμαι τώρα, που η δομή θα είναι ανοικτή, μήπως επικρατήσουν οι λογικές των ακραίων που εκφράζονται με φοβικά συνθήματα απέναντι στους ξένους».

Ο Γιώργος Μπαΐρας, μέλος της Επιτροπής Αλληλεγγύης Σερρών στους Πρόσφυγες, δήλωσε πως υπάρχει δυνατότητα για την μεταφορά των ανθρώπων σε ασφαλές μέρος. «Η δομή είναι απάνθρωπη. Οι άνθρωποι αυτοί πρέπει να μεταφερθούν σε κάποιο κτίριο, στο στρατόπεδο της Βυρώνειας ή σε ξενοδοχείο, τόσα άδεια υπάρχουν».

Επισήμανε πως είναι πολύ δύσκολο να προσεγγίσουν τον χώρο, καθώς χρειάζονται ειδική άδεια, ενώ τόνισε ότι πρέπει να υπάρξει επέμβαση εισαγγελέα για να τερματιστεί η απαράδεκτη κατάσταση. Η Επιτροπή έχει ξεκινήσει τη συλλογή βοήθειας, εστιάζοντας στις ανάγκες των μικρών παιδιών που χρειάζονται πάνες, παπουτσάκια και ρούχα και κλινοσκεπάσματα.