Πολύ κακές οι συνθήκες στον στρατόπεδο προσφύγων στο Κλειδί Σερρών
Εγγραφο της αστυνομίας περιγράφει ως εντελώς ακατάλληλες τις συνθήκες με τις σκηνές μέσα σε ρέμα, πολύ κοντά μεταξύ τους, χωρίς τον ελάχιστο χώρο προαυλισμού και ψυχαγωγίας.
πηγή: Εφημερίδα των Συντακτών
Εγγραφο της αστυνομίας περιγράφει ως εντελώς ακατάλληλες τις συνθήκες με τις σκηνές μέσα σε ρέμα, πολύ κοντά μεταξύ τους, χωρίς τον ελάχιστο χώρο προαυλισμού και ψυχαγωγίας. Κρύο, ζέστη και βροχές, αναλόγως καιρού, είναι προφανές ότι θα επιδεινώσουν τις συνθήκες, ενώ δεν υπάρχει καμία πρόνοια κατά του κορονοϊού
Εξακόσιοι τρεις πρόσφυγες και μετανάστες, οικογένειες στην πλειονότητά τους –και περί τα επτά με οκτώ ασυνόδευτα- βρίσκονται από το περασμένο Σάββατο στο Κλειδί, του Δήμου Σιντικής Σερρών στην πρώτη υπαίθρια φυλακή που κατ’ ευφημισμόν αποκαλείται «κλειστή δομή».
Εχοντας ήδη γράψει η «Εφ.Συν.» (18/3/2020, «Και το κλειδί, της ανθρωπιάς, χαμένο») (11/3/2020, «Εξορία προσφύγων στο όρος Μπέλες») για τον χώρο, όσα συνέβησαν το περασμένο Σάββατο επιβεβαίωσαν απλώς τις δραματικές συνθήκες στις οποίες θα κρατούνται αυτοί οι άνθρωποι.
Από τις 12 το μεσημέρι του Σαββάτου μέχρι τις 10 το βράδυ έφταναν τα λεωφορεία που μετέφεραν αυτούς τους ανθρώπους που διαμένουν ανά δέκα σε απλές σκηνές των πέντε ατόμων.
Ακόμα και οι αστυνομικοί λύγισαν, καθώς όπως μας είπε ο πρόεδρος της Ενωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Σερρών Σάκης Αραμπατζής «την ώρα που έφταναν αυτοί οι άνθρωποι ακόμη γίνονταν έργα με τους οδοστρωτήρες και τις μπετονιέρες να εργάζονται. Δώσαμε από τα σάντουιτς και τα νερά της διμοιρίας μας σε μανάδες και παιδιά γιατί δεν είχαν φάει τίποτα όλη μέρα και νομίζαμε ότι θα λιποθυμούσαν την ώρα της καταγραφής τους».
Ο χώρος ηλεκτροδοτείται από γεννήτρια ρεύματος, υπάρχει παροχή νερού από γεώτρηση που έγινε για εξυπηρέτηση των αναγκών, έχουν τοποθετηθεί ηλιακοί θερμοσυσσωρευτές και χημικές τουαλέτες ενώ για κάθε ακτίνα σκηνών υπάρχουν έξι υπαίθριες (!!!) ντουζιέρες.
Οσοι είχαν θεωρήσει ως υπερβολή την περιγραφή του χώρου ως «βραχονησίδα στη στεριά» λαμβάνουν την απάντηση από την περιγραφή που κάνουν οι αστυνομικοί των Σερρών. Με έγγραφό τους προς την Πανελλήνια Ομοσπονδία Αστυνομικών Υπαλλήλων (ΠΟΑΣΥ), τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, τον αρχηγό Ελληνικής Αστυνομίας αντιστράτηγο Μιχάλη Καραμαλάκη και τη διευθύνουσα την Εισαγγελία Πρωτοδικών Σερρών, Εισαγγελέα Πρωτοδικών Κωνσταντίνα Μελισσάρη περιγράφουν τον χώρο ως «πλέον ακατάλληλο για τη λειτουργία αυτής της δομής, καθώς είναι τοποθετημένη μέσα σε ρέμα, η διαμόρφωση και χωροταξία του χώρου είναι εντελώς ακατάλληλη, θα δημιουργήσει συνθήκες ασφυξίας στους εκεί διαμένοντες, καθώς οι σκηνές είναι τοποθετημένες πολύ κοντά μεταξύ τους και δεν υπάρχει καθόλου χώρος προαυλισμού και ψυχαγωγίας».
Μετά την περιγραφή αυτή λίγα θα σκεφτόταν κάποιος ότι θα είχε να πει, αλλά δυστυχώς έχει κι άλλα αφού «επιπροσθέτως, οι πλαστικές σκηνές που τοποθετήθηκαν για τη διαμονή είναι αμφίβολο αν θα αντέξουν σε ακραία καιρικά φαινόμενα (χιονόπτωση, βροχόπτωση κτλ) και το καλοκαίρι που έρχεται σε περίπου δύο μήνες θα δημιουργήσει αφόρητες συνθήκες ζέστης στο εσωτερικό τους με ανύπαρκτη δυνατότητα σκίασης του χώρου ή κλιματισμού των σκηνών διαμονής».
Δεν χρειάζεται λοιπόν να επιστρατεύσει κανείς τη φαντασία του για το τι θα συμβεί στον χώρο, αλλά το περιγράφουν ξανά οι ίδιοι οι αστυνομικοί: «Oι συνθήκες ασφυξίας για τους μετανάστες θα γίνουν ακόμη μεγαλύτερες, καθώς όπως πληροφορηθήκαμε επιδίωξη του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής είναι να διαμείνουν δέκα (10) άτομα σε κάθε σκηνή, ενώ η προβλεπόμενη χωρητικότητά τους είναι για πέντε (5) άτομα, χωρίς να υπάρχει δυνατότητα διαχωρισμού των μεταναστών σε άνδρες, γυναίκες και παιδιά λόγω των ελάχιστων σκηνών που υπάρχουν στο χώρο». Οσο δε για τα μέτρα ασφαλείας από τον φονικό ιό τι να πει κανείς όταν δεν υπάρχει «μέριμνα για διάθεση υγειονομικού υλικού (μάσκες, γάντια, αντισηπτικά) στους συναδέλφους (αστυνομικούς) που θα βρίσκονται αύριο στο σημείο κατά την άφιξη των μεταναστών».
Για ποιο έγκλημα;
Το ερώτημα φυσικά είναι ποιο «έγκλημα» έχουν κάνει αυτοί οι άνθρωποι ή για ποιο κατηγορούνται και αν καταδικάστηκαν από κάποιο δικαστήριο σε απάνθρωπη μεταχείριση διαμονής και για ποιο χρονικό διάστημα.
Ως προς αυτά είναι εξόχως διαφωτιστική η αποκάλυψη από την ιστοσελίδα anexartitos.gr Σερρών του εγγράφου της αστυνομικής διεύθυνσης Σερρών, η οποία απευθυνόμενη σε εταιρείες κέτερινγκ για να πάρει προσφορές για τη σίτιση, χαρακτηρίζει τους πρόσφυγες και μετανάστες «κρατούμενους» (αστυνομικοί διερωτώνται «δηλαδή αν κάποιος φύγει από τον χώρο θα αντιμετωπίζεται ως δραπέτης;»). Στους «κρατούμενους» θα προσφέρονται ημερησίως τρία γεύματα αξίας 5,87€ (!!!) για την περίοδο από τις 21/3 έως 31/12/2020 δηλαδή για εννέα ολόκληρους μήνες.
Σχετικές διεκδικήσεις
Σπίτι για όσους δεν έχουν σπίτι
Όλοι καλούμαστε να "μείνουμε σπίτι" αλλά τι θα γίνει με όσους δεν έχουν σπίτι για να καταφύγουν;